Egy fantasztikus illúzió, melyben a négyzetek körökké alakulnak vagy mégsem?

on

Üdvözlünk egy új dimenzióban, ahol a fel a le, a helyes a helytelen és a négyzetek a körök. Komolyan hozd magaddal az összes négyzeted és mi átalakítjuk őket körökké neked. Annyi a titok, hogy tedd őket egy interdimenzionális kapu elé és voilá! Igazán nincs mit 🙂

Szeretnénk bemutatni neked az év egyik legjobb illúzióját, melynek a neve “kétértelmű henger illúzió”, melyet Kokichi Sugihara mérnök ad elő a japán Meji Egyetemről.

Mi is történik pontosan? Ahogy általában egy jó optikai illúziónál, itt is minden a perspektíván múlik – a szemünk lát valamit, amit az agyunknak időbe telik értelmezni és korrigálni.

Suhihara el is magyarázza:
“A valós képe a tárgyaknak és a tükör képük különböző képen jelenik meg a 3D formáknak.  Nem tudjuk kijavítani az automata értelmezést, habár logikailag tudjuk, hogy a tükör ugyanazt az objektumot kell, hogy mutassa. Ha a formákat a szemlélődö előtt forgatjuk, akkor nehéz megérteni a valós formáját a tárgynak és így az illúzió nem fog eltűnni.

Ami a szegény agyunkban lejátszódik itt, az egy nagyon jó trükk, mert valójában nem is négyzet a négyzet alapból sem. Valójában egy négyzetek és körök keresztezéséből származó új forma, amit láthatunk.

Különböző szögekből nézve a négyzetek egyenlőnek tűnnek, de ha egyet felkapunk és körbeforgatjuk közelebbről, akkor láthatjuk, hogy igazából íve van a négyzetnek.

“Ez a fajta forma egy új hybrid, mely a négyzetet és a kört egyesíti és kompenzálja az eltéréseket a megtekintési szög függvényében.” – mondja a magyarázó videó.

Te is láthatod a bizonyítékot, amikor Sugihara megforgatja a formát a tükör közelében, ahol négyzetnek, majd ismét körnek látszik.

A magyarázó videó: