7620 méterről ugrott ejtőernyő nélkül egy hálóba

on

Luke Aikins nem mindennapi ejtőernyős, hisz több, mint 18 000 ugrást hajtott végre eddig a 26 éves pályafutása alatt és elérkezettnek látta az időt, hogy megpróbálja ejtőernyő nélkül!!!444 is és ezzel új Guinness Rekordot felállítva.

Kaliforniában történt a hajmeresztő kísérlet, mely során 7620 méterről ugrottak ki oxigénmaszkkal, amit később a zuhanás során Luke átadott egy kísérőjének a levegőben. A földön egy 61 méter magasan kifeszített 30 méter X 30 méter nagyságú háló várta, melyet erős lámpák vettek körbe, hogy a célt még jobban megtalálja. Egy biztonsági háló még volt alatta, hogy valami történne.

7620 méterről ugrott ejtőernyő nélkül egy hálóba
Forrás: Getty Images

És most nézzük meg, hogy miért nem halt szörnyet ekkora magasságból ejtőernyő nélkül Luke!

Szabadesés közben a Föld gravitációs ereje hat ránk, ami 9,83 m/s (tehát 9,83 métert gyorsulunk 1 másodperc alatt), viszont van egy ellenerő, ami ellenünk “dolgozik” és ez a légellenállás. Egyre sűrűbb a levegő a föld felszínhez közelítve, így egy idő után elmondható, hogy a két erő hatására a sebességünk eléri a maximális 200 km/óra körüli végsebességet (természetesen átlagról beszélünk, függ a test súlyától, a felvett alakjától és egyéb tényezőktől is). Így Luke mikor elérte a hálót, akkor kb 200 km/óra sebességgel csapódott “csak” be. Más dolga nem is maradt, mint kiszámolnia, hogy milyen magasra kell tenni a hálót, hogy lelassítsa és ezzel életben maradjon.

Ugye milyen szép is a fizika? 🙂