A térképek és a világ valódi mérete

on

Gondoltad volna, hogy Kalifornia 4x nagyobb, mint Portugália? Vagy, hogy Kína, az Amerikai Egyesült Államok és India simán elférne Afrikában együtt? Vagy Grönland nem is olyan nagy, mert Európában kényelmesen beleillene? Madagaszkárról nem is beszélve, hogy egy szigethez képest nem rossz teljesítmény, hogy Franciaország méreteivel vetekszik.

Ha nem hiszed, Te magad is kipróbálhatod az alábbi weboldalon! (A bal felső sarokban lévő keresőbe beírod angolul az ország nevét, majd innentől kezdve mozgathatod bármerre és összehasonlíthatod a méretét a többi országéval)

maps

Készülj fel egy teljesen új nézőpontra a geográfia területén!

A ma elfogadott térképek, amiket használunk nem tartják az arányokat. 1569-ben dolgozta ki ezt a vetületet Gerandus Mercator, akiről később el is nevezték a ma használatos térképek síkjait. Mivel a Föld szinte gömbölyű és 3 dimenziós, azért történnek ezek a furcsaságok, mert 2 dimenzióban ábrázoljuk őket. Ha ránézünk egy térképre ugye láthatjuk, hogy vannak hosszúsági és szélességi körök, amelyek behálózzák a teljes világunkat. Mivel kiterítjük a teret és síkot készítünk belőle, ezért elkerülhetetlen, hogy nem fogja tartani az arányokat, ami azt jelenti, hogy az Egyenlítőhöz közeli országok kisebbnek tűnnek, mint amelyek a sarkokhoz vannak közel és így létre is jött a torzulás. A legjobb szemléltetés végett nézzétek meg az alábbi videót: