Úgysem találod ki, melyek most a világ legnagyobb beruházásai (képekkel)

on

A nagyobb méretű lakóparkok vagy irodaházak fejlesztései is eltörpülnek azok mellett a projektek mellett, amelyek világviszonylatban is a legköltségesebbek között szerepelnek. Amerikai gyorsvasútfejlesztések, közel-keleti ingatlanberuházások vagy nemzetközi óriásrepterek is rajta vannak a Business Insider által felállított listán. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy pontosan melyek ezek, hol vannak és mekkora költségvetéssel rendelkeznek.

9.

Hongkong-Zhuhai-Makaó híd

Hongkong és Makaó között épül az az 50 kilométer hosszú közlekedési folyosó, ami részben hídként, részben tenger alatti alagútként köti majd össze egymással a két délkelet-ázsiai várost. A Gyöngy-folyó deltája egyébként Ázsia egyik legfőbb gazdasági központja, ahol a legnagyobb a népsűrűség. A 2009-ben indított projektet eredetileg 2016-ban tervezték befejezni, de az építészeti kihívások miatt várhatóan 2021-ben adják csak át. A teljes költségvetése 10,6 milliárd dollár, azaz több mint 3000 milliárd forint.

8.

Jubail II, Szaúd-Arábia

A Jubail nevű iparvárost az 1970-es években alakították ki Szaúd-Arábiában, aminek 2014-ben kezdték el felhúzni a második ütemét. A tervek szerint a városrész, 2024-es átadásakor 100 különböző ipari üzemnek ad majd helyet, többek között a világ egyik legnagyobb sólepárlója, valamint egy napi 350 ezer hordó kapacitású olajfinomító is itt lesz. Az építkezés teljes költsége 11 milliárd dollár.

7.

Nemzetközi repülőtér, Peking

Kína fővárosának globális felértékelődésével ugrásszerűen nő a város légiforgalma is. A jelenlegi repterek pár éven belül nem lesznek képesek kiszolgálni a hatalmas utasmennyiséget, ezért 2014-ben a város egy új – 7 kifutópályával rendelkező – nemzetközi repülőtér építésébe kezdett. A projekt befejezése 2025-ben várható, a reptér kapacitása pedig 100 millió utas lesz évente. A Zaha Hadid által tervezett utasterminál a legnagyobb lesz a világon, az építkezés teljes költsége pedig eléri a 13 milliárd dollárt.

6.

Crossrail, London

42 kilométer hosszú és 40 állomásból áll majd a brit fővárosba tervezett föld alatti vasút. Az építkezést 2009-ben kezdték és több ütemben adják át. Az első vonatok 2018-ban indulhatnak el, a végleges átadásra 2020-ig kell várni. A projekt költségvetése eléri a 23 milliárd dollárt.

5.

Dubailand, Dubaj

Számos megvalósult óriásfejlesztés után egy újabb megaprojekt van kilátásban Dubajban. Vidámpark, sportközpont, tudományos kiállítás, bevásárlóközpontok és hotelek is lesznek azon a 278 négyzetkilométeres területen, ahol mindezt felépítik. A beruházás méretét jól mutatja, hogy a legnagyobb szálloda 6500 szobás, a legnagyobb bevásárlóközpont pedig 3 millió négyzetméteres lesz (az Árkád I. és II. együtt 68 ezer négyzetméter). A közel-keleti projekt költségvetése 64 milliárd dollár.

4.

Gyorsvasút, Kalifornia

A San Francisco és Los Angeles közti távolt fogja áthidalni a két város közé tervezett gyorsvasút, melynek teljes hossza 1300 kilométer lesz. A 320 km/h sebességű vonat jelentősen lerövidíti a szárazföldi közlekedés idejét. A 24 megállóból álló vonal átadása 2030-ban várható, a projekt teljes költsége pedig eléri a 70 milliárd dollárt. Érdekesség, hogy a Földön Bill Gates az egyetlen személy, aki saját vagyonából is finanszírozni tudná a beruházást.

3.

Vízszállítási projekt délről északra, Kína

Három, egyenként 966 kilométer hosszú csatorna kialakítását foglalja magában az a projekt, ami az iparosított Észak-Kína vízzel való ellátását teszi majd lehetővé. Mindez évente 44,8 milliárd köbméter víz elvezetését jelenti a Jangcéból és mellékfolyóiból észak felé, ahol az ország népességének fele lakik. Összehasonlításként ez 23 balatonnyi vízmennyiséget jelent. A rendszer megalkotása 78 milliárd dollárba kerül.

2.

Nemzetközi repülőtér, Dubaj

Dubaj leginkább a gigantikus épületeiről híres, de az öbölmenti város egyre fontosabb közlekedési csomóponttá kezd válni a világ légiközlekedésében is. A növekvő utasforgalom hatására kezdték el építeni 2010-ben a világ legforgalmasabb repterét. A tervek szerint a 2018-as átadáskor a reptéren 200 szélestörzsű repülőgép is elfér, egyidőben pedig 4 gép tud majd landolni. A 82 milliárd dollárba kerülő reptér évente 160 millió utast tud majd kiszolgálni.

1.

Nemzetközi űrállomás

A világ legdrágább projektje pedig sajátos módon nem egy Föld felszínén található objektum, hanem az attól 300 kilométerre keringő nemzetközi űrállomás. Az űrállomás jelenlegi költségvetése 150 milliárd dollár, de a hosszabb távú bővítések akár az 1000 milliárd dollárt is elérhetik.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás