Január 27. a Holokauszt Emléknapja és egy rövid történet…

on
August Landmesser, a keresztbe font karral látható férfi

A fotó 1936-ban készült, amikor a német hadsereg felvonulást tartott, ahol maga Adolf Hitler is részt vett. A képen egy magányos ember áll, a karjait keresztbe fonva, miközben több száz férfi és nő körülötte a karjukat magasba tartva tiszteleg a Náci Párt és vezetője, Adolf Hitler előtt. Mindenki a halhatatlan támogatásáról biztosította a Führert és kiabálta, hogy “Sieg Heil”.

Lendmesser tiltakozásának a forrása, mint oly sok más tragédia esetében is egy szerelemmel kezdődött

August Landmesser kitartóan grimaszolt és karba tett kezekkel tiltakozott a Náci Párt támogatásával szemben. Miért is különleges ez a kép és Landmesser ellenszegülése? Mert a legőszintébben és tiszta formában képviselte a véleményét. Lendmesser tiltakozásának a forrása, mint oly sok más tragédia esetében is egy szerelemmel kezdődött.

A történet úgy kezdődött, hogy August Landmesser belépett a Nácii Pártba 1931-ben a jobb munka reményében. Ekkor még nem tudhatta, hogy hamarosan szerelmes lesz és minden politikai nézete megváltozik körülötte. 1934-ben Landmesser találkozott Irma Ecklerrel, egy zsidó nővel, és rögtön egymásba is szerettek. Egy évvel később az eljegyzésüket követően kizárták a pártból és megtagadták a házasságukat az újonnan bevezetett Nürnbergi zsidótörvények miatt.

1931-ben, amikor belépett a Náci Pártba reménykedve, hogy lesz munkája

Augustnak és Irmának hamarosan kislánya született, Ingrid, majd 1937-ben megpróbáltak Dániába jutni, de határon elfogták őket. Augustot letartoztatták, mert nem tisztelte a “fajt” a náci törvények szerint. Azt állította a tárgyaláson, hogy sem ő sem Irma nem tudtak a felesége zsidó származásáról, majd 1938. május 27-én felmentették őket bizonyítékok hiányában, de azzal a kitétellel, hogy legközelebbi jogsértésnél már több éves szabadságvesztést fognak kapni.

Irma Eckler – 1934

A pár folytatta a kapcsolatukat és egy hónappal később August Landmessert letartoztatták és 2 év nehéz fizikai munkát kapott koncenctrációs táborban. Ekkor még nem tudhatta, hogy soha többé nem láthatja a szeretett feleségét és a lányát. Irma Ecklert letartoztatta a gestapo és a fuhlsbütteli börtönbe zárta, ahol életet adott második lány gyereküknek, Irennek. A kislányt a város árvaházába helyezték át. Az első szülött lányuknak, Ingridnek, megengedték, hogy a nagyszüleivel éljen. Iren 1941-ben nevelőszülőkhöz került.

Később, amikor Ingrid nagyszülei meghaltak 1953-ban, ő is nevelőszülőkhöz került. Néhány levél még érkezett Irma Eckler édesanyjuktól 1942. januárjáig. Majd 1942. februárjában a bernburgi eutanáziai központba került, ahol 14 000 másik emberrel megölték.

August 1941-ben szabadult és művezetőként kezdett dolgozni. 2 évvel később a német hadsereg egyre szorultabb helyzetbe került és Landmessert besorozták több ezer társával együtt. Horvátországban eltűnt, ahol valószínűleg az életét vesztette, 6 hónappal korábban, mint, hogy Németország hivatalosan is megadta volna magát. Soha nem találták meg a holttestét, ahogy Irma Ecklernek sem.

Forrás: Rare Historical Photos