Egy bostoni tudóscsoport megtalálta a módját, hogy minden csepp kecsapot kiüríthessenek a flakonból. Olyan bevonatot fejlesztettek, amit az üveg belsején elhelyezve az szupercsúszóssá válik, így nem ragad bele a szósz.

Az MIT kutatói szerint az új módszerrel drámai módon csökkenthető a pazarlás. Miután felvitték a bevonatot az üveg belsejére, a tartalma nyom nélkül ömlött ki belőle. A gyártás során a durva belsejű tároló felületét egy nagyon vékony csúszós réteggel vonják be, majd egy folyadékkal kezelik, amitől síkossá válik.
Kripa Varanasi, a fejlesztést vezető professzor szerint a bevonat nem ártalmas az egészségre.
“A legklasszabb dolog, hogy ez a bevonat egyszerre szilárd és folyékony, így a megfelelő termékhez igazítható [a síkossága]. Az ételekhez élelmiszer alapú bevonatot használunk, így azt is megehetjük.”
A bevonat tervezésében részt vevő dr. David Smith szerint az új megoldással csökkenthető a pazarlás is. A bevonattal évente 200 millió gallon (756 millió liter) hasznos anyagot lehetne megspórolni, ami a síkosítatlan belsejű üvegekben csak a szeméttelepre kerülne.
Hasonló eredményeket egyébként már az Ohiói Állami Egyetem kutatói is elértek; igaz, ők a samponos flakon belsejét tették síkosabbá nanorészecskékkel. De a sampont vízzel is ki lehet öblíteni, így felhasználható a tartalma, de a vizezett kecsap erősen veszít az élvezeti értékéből.
Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!
Be Smart Klub… és kitárul a világ!