Ha ezt a réteget ráteszik egy sima szemüvegre, este is lehet látni vele

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói olyan nanokristályt készítettek, ami képes az emberi szem számára láthatatlan fényt láthatóvá alakítani.

Az éjjellátó készülékek eddig leginkább a rendőrök, katonák és kommandósok felszerelése volt, a jövőben azonban bárki számára elérhetővé válhatnak. A ScienceWorld Report beszámolója szerint ausztrál tudósok olyan nanokristályt készítettek, ami képes a fény ilyen célú manipulációjára.

A 100 nanométernél is kisebb kristályok egy szilárd testbe ágyazva az eredetinél sokkal jobb fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagot hoznak létre. Szilíciummal vegyítve például fényforrásként is használhatók, de akár memóriaegységként is alkalmazható lehet.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetemen folyó kutatás vezetője, Dragomir Neshev szerint a nanokristály az emberi hajszálnál 500-szor vékonyabb, ami lehetővé teszi, hogy vékony filmrétegként vigyék fel azt egy átlagos szemüveg lencséjére. Az ilyen réteggel kezelt szemüvegek viselői a kutatók szerint sötétben is tökéletesen fognak látni.

A kutatásban részt vevő Mohsen Rhanmani szerint az emberi szem csak a látható spektrumú fényt képes a szemével érzékelni. Ugyanakkor ha a nanoszerkezetet egy sík felületű anyagra, például üvegre vagy a szemüveg lencséjére viszik fel, az adott eszköz a sötétedés után képes lesz az emberi szem számára alapból láthatatlan fényt láthatóvá alakítani.

Emellett más területeken is alkalmazható lehet a találmány: a segítségével erősebb hologramokat, a bankjegyek számára pedig új, a hamisítás elleni vízjeleket készíthetnek, míg az orvosok számára a képalkotó módszereket tökéletesíthetik.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás