Lemennek a Titanic roncsaihoz, és nem is akármiért

on

Kutatóexpedíció indul jövőre a Titanic roncsaihoz, amelyhez utoljára 2005-ben merültek le kutatók. Most a saját fejlesztésű mini-tengeralattjárókkal olyan technológiát visznek le, mellyel eddig sosem látott 3D-s modellt tudnak majd készíteni.

Az OceanGate Expeditions elnevezésű, mélyvízi kutatásokat végző magáncég majdnem két hónapos expedíciót indít 2018 májusában Új-Fundlandról, amelynek partjaitól mintegy 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén, 3821 méter mélyen fekszenek a Titanic-roncsok. A kutatásban a massachusettsi Oceanográfiai Intézet (WHOI) szakemberei is részt vesznek.

A washingtoni székhelyű OceanGate közleménye szerint a misszió során, amelynek résztvevői a cég által kifejlesztett mini-tengeralattjáróval merülnek le a Titanic roncsaihoz, a hajó maradványainak és dokumentumainak állapotát mérik fel, de semmit nem hoznak a felszínre a védett helyszínről.

A Woods Hole-i szakértők a korszerű tengermélyi technológia, 2D-s és 3D-s szonárszkennerek és lézeres képalkotási megoldás segítségével el akarják készíteni a roncs háromdimenziós fotografikus modelljét. Nem mellesleg talán éppen ez zárja majd rövidre azokat a konspirációs teóriákat, melyek szerint igazából nem is a Titanic roncsai hevernek a mélyben, hanem az Olympic.

A Titanic brit luxusgőzös, amely Southamptonból New Yorkba tartott, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. Tavaly egy lenyűgöző animációt is készítettek a világ leghíresebb hajójának tragikus utolsó óráiból. A filmekhez képest talán unalmasabbnak tűnő videó hatásos: megrázó, szinte érzi az ember, hogy a süllyedő hajón van. Ide kattintva megnézheti.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás