Van néhány komoly különbség a férfiak és nők agyában

on

Komoly különbségeket találtak a férfiak és nők agyában brit tudósok, írja a Sciencemag.com. A kutatók több mint 5000 ember MRI felvételét vizsgálták meg, 68 agyterület méretét hasonlítottak össze.

A korábbi tanulmányok alapján a tudósok azon az állásponton voltak, hogy a férfiak agya a testméretükhöz arányosítva is nagyobb, mint a nőké. Azt viszont már nehezebb volt vizsgálni, hogy pontosan mely területek térfogata jelentősebb, illetve ezek a különbségek hogyan befolyásolják a nemek viselkedését. Ráadásul a legtöbb kísérlet többnyire kis mintával – kevesebb mint 100 agy – dolgozott.

A University of Edinburgh pszichológusa, Stuart Richie a pontosabb eredmények miatt nagyobb mintával végezte a kutatásait: kikérte a UK Biobankból 2750 nő és 2466 férfi MRI scanjét. A betegek 44-77 év közöttiek voltak, az agyuk 68 különböző régiójának térfogatát vizsgálták a kutatás során.

A nők intelligensebbek, a férfiak könnyebben tanulnak és jobb a memóriájuk

Az eredmények alapján a nők agykérge szignifikánsabban vastagabb, mint a férfiaké. Ez a terület a tervezést, a logikus és elvont gondolkodást szolgálja, a vastagabb agykéreggel rendelkezők általában magasabb pontszámokat érnek el a kognitív és általános intelligencia teszteken. A férfiak agymérete ugyanakkor minden vizsgált kéreg alatti terület esetében nagyobb volt, beleértve a hippokampuszt (összetett információk, események memorizálása), amygdalát (érzelmi reakciók feldolgozása, memória, döntéshozatal), striátumot (implicit tanulás) és talamuszt (információfeldolgozás).

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás