Sikeresen növesztettek bárányt mesterséges méhben

Folyadékkal teli mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok, remélve, hogy az eszköz segít megreformálni a súlyosan éretlen koraszülött babák kezelését, jelentősen javítva a túlélési esélyeiket.

Koraszülött bárányokon végzett vizsgálatokkal a kutatóknak sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését. A Verge videója a lélegző bárányról:

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 30 ezer súlyosan éretlen (a 23. és a 26. terhességi hét között a világra jövő) baba születik. Ebben a korban az emberi csecsemő valamivel több mint 500 grammot nyom, a tüdeje még képtelen megbirkózni a levegővel, és nagyon alacsonyak az életben maradás esélyei.

A nagyon éretlen babák halálozási aránya 70 százalékhoz közelít. Azok az újszülöttek, akik életben maradnak, egész életen át tartó problémákkal küzdhetnek.

„Ezeknek a csecsemőknek azonnal hídra van szükségük az anyaméh és a külvilág között”

– mondta Alan Flake, a Philadelphiai Gyermekkórház sebésze, az új eszköz kifejlesztésén dolgozó csapat vezetője.

A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amiben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, amíg a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik.

A szakemberek 3 éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen és reményeik szerint az eszköz 10 év múlva már bevethető lesz.

A Nature Communications szaklapban ismertetett legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött (kb. a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező) bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek.

„A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését”

– mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

Flake és csapata most a rendszer finomításán dolgozik, majd az eszköz méretét is csökkentik, tekintve, hogy egy újszülött baba nagyjából harmadakkora, mint egy koraszülött bárány.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás