Mitől vagyunk folyton fáradtak, ha eleget alszunk?

on

Aludjunk többet!

Na jó, de mi van, ha eleget alszik, mégis állandóan ásítozik munka közben, vagy csak kimerültnek érzi magát, nem tud rendesen koncentrálni? Az AsapSCIENCE nevű Youtube-csatorna szedte össze, milyen okok járulhatnak hozzá ehhez, amiből persze az is következik, hogy hogyan lehet javítani a helyzeten.

Az egyik leggyakoribb ok, ha túl passzív az életmódja, egész nap ül, nem mozog eleget, amitől könnyen válhat enerválttá és erőtlenné. A heti néhány alkalommal végzett könnyebb testmozgástól már akár hat hét alatt energikusabbá válhat, és jobban fog aludni, még ha összességében nem is tölt több időt éjjel az ágyban. Hát simán megéri, nem?

Egy másik klasszikus probléma a koffein. A kávé mérsékelt mennyiségben kifejezetten egészséges, és persze az is jól jön, hogy rövid távon segít ébren maradni, de könnyen bekavarhat akkor is, amikor viszont már inkább aludnánk. Azt nyilván mindenki tudja, hogy lefekvés előtt nem érdemes kávézgatni, de valójában már hat órával az ágyba bújás előtt se tanácsos. A koffein ugyanis blokkolja az adenozin nevű neurotranszmittert, amely alaphelyzetben a nap folyamán felgyülemlik a szervezetben, és felkészít az alvásra, vagyis elálmosít – ha ezt a koffein nem engedi neki, nehezebben fogunk elaludni, és rosszabb lesz az alvás minősége is, vagyis reggel kevésbé kipihenten ébredünk.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!