Az öt másodperces szabály nyomában

on

Leesik a konyha padlójára egy darab csoki, de szinte azonnal felkapjuk, és az öt másodperces szabályt felidézve, mintegy magunkat megnyugtatva, gyorsan meg is esszük. Nem telt el öt másodperc (vagy három, vagy hét, attól függően, hogy ismerjük a szabályt), tehát még nem került rá annyi baktérium, hogy ne lehessen megenni. Az öt másodperces szabály sokunk kedvence, hiszen e mögé bújva nem kell kidobni a legfinomabb falatokat.

Közelítsük meg tudományosan a kérdést, és nézzünk néhány tényt. Először is, a kórokozók nem állnak lesben a padlón, hogy rámásszanak bármilyen ételre, amely a földre esik. Kórokozók, baktériumok mindenhol vannak, még a frissen felmosott padlón is. Tudományosan nézve, öt másodperces szabály nem létezik. Ha bármilyen étel akár egy mikroszekundumra kapcsolatba kerül a padlóval, máris tele lesz az azon lévő baktériumokkal.

FLOOR.gif

Mielőtt kétségbeesnénk, nézzünk még néhány tényt. Otthonunkban gyakorlatilag bármely időpontban nagyjából kilencezer különböző mikroszkopikus lény kering a porral, köztük hétezer különböző baktérium, állítja egy tavalyi tanulmány. Ráadásul ezen baktériumok állandóan érintkezésben vannak az emberrel, rajta vannak a kezünkön, az arcunkon és persze minden egyes tárgyon a lakásban. Folyamatosan belélegezzük ezeket és a bőrünkön keresztül is testünkbe jutnak.

Kellően megijedt? Ne tegye, ezek közül szinte mindegyik teljesen veszélytelen. Az ember baktériumok óceánjában él, a kutatók számosították is ezt. Egy másik kutatás szerint egy ember átlagosan 38 millió baktériumot fogad magába óránként.

Ennek ellenére annyira paranoidak vagyunk a baktériumokkal szemben, az elmúlt évszázadban mindenhonnan azt halljuk, hogy az összeset el kell pusztítani magunk körül. De tudományos szempontból nem sok különbség van aközött, ha valami a padlóra esik, mint ha valami az asztalra pottyan. Ha nem mocsokban élünk és rendszeresen takarítjuk a padlót is, nem veszélyesebben az ott található baktériumok.

Ez persze nem felhívás keringőre, senkit nem biztatunk arra, hogy a földről egyen. De például Jack Gilbert, a Chicagói Egyetem mikroorganizmusokkal foglalkozó kutatója szerint nem leszünk betegek attól sem, ha megnyaljuk a padlót. Mint ahogy azt az egy-két évesek gyakran megteszik, szüleiket ájulásközeli állapotba kergetve.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

 

Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2016/04/13/az_ot_masodperces_szabaly_nyomaban/