Egy aszteroida száguld a Föld felé, elég közel fog elhúzni mellettünk

on

A csillagászok szerint 12-27 méter átmérőjű lehet az az aszteroida, amely bő egy hét múlva suhan el a Földtől nem is olyan messzire.

Sokan valószínűleg észre sem vették, a szemfülesek azonban árgus szemekkel figyelhették azt a busz méretű aszteroidát, ami hétfőn húzott el a Föld mellett. A nagyjából 8 méter átmérőjű 2017 SX17 mindössze 87 ezer kilométerrel suhant el a fejünk felett, ami durván a Föld–Hold-távolság negyedét jelenti. Hamarosan azonban még egy ennél is nagyobb aszteroida közelíti meg a bolygónkat.

A Föld-közeli objektumokat vizsgáló Center for Near-Earth Object Studie vezetője, Paul Chodas szerint október 12-én suhan majd a Földhöz igen veszélyes közelségbe kerülő 2012 TC4. A körülbelül 12-27 méter átmérőjű aszteroida mindösszesen 43 500 kilomterre lesz tőlünk, vagyis jóval közelebb, mint a hétfői “társa”. Csak hozzávetőlegesen: egy körülbelül ekkora meteor robbant szét néhány évvel ezelőtt Oroszország felett.

A csillagászok szerint egyik aszteroidánál sem áll fönt a veszély, hogy a Földbe csapódnának, a közelségük azonban igen veszélyes. Ráadásul a 2017 SX17-et alig néhány hete fedezték fel, ami szintén rámutat arra, milyen komoly mértékben vagyunk kiszolgáltatva az űrben keringő objektumoknak.

Ugyanakkor az IFLScience beszámolója szerint a 2012 TC4 a következő 100 évben többször is elrepül majd a Föld mellett, de csak 0,013 százalék az esély rá, hogy becsapódjon. Vagyis viszonylagos biztonságban vagyunk. A 2017 SX17 a számítások szerint 476 nap alatt írja la a pályáját a Nap körül, és szintén nem jelent ránk veszélyt. Ami komoly károkat tudott volna okozni, az a 4,35 kilométeres átlagos átmérővel rendelkező Florence nevű aszteroida volt, de szerencsére igen messzire került el bennünket.

A közeledő aszteroidák ugyanakkor arra is jók, hogy a kutatók közelebbről tanulmányozhassák őket. A NASA egyébként nemrég készített egy videót arról, mi történne, ha egy 10 000 tonnás aszteroida eltalálná a Földet.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

 

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20171004_foldkozeli_aszteroida_2012_tc4_2017_oktober