700 millió diszlexiás gyógyulhat meg egy egyszerű módszerrel

on

Francia tudósok rájöttek, mi okozza a közismert olvasási nehézséget, a diszlexiát, és a gyógymódot is megtalálták. Rengeteg ember lélegezhet fel.

Francia tudósok állítják, rájöttek, mi okozza a diszlexiát, vagyis olvasási nehézséget: az érintettek szeme működik rendellenesen. Nekik ugyanis szimmetrikusan rendeződnek el a sejtek a szemben, míg a nem-diszlexiásoknál aszimmetrikusan, azaz az egyik szem domináns, felülírhatja a másik által látottakat, írja a Guardian, ez által jön létre az egységes kép az agyban. De a diszlexiásoknál ez hiányzik, ezért keverik össze pl. a kis d és g betűket, ezek a diszlexiás típushibák. Az ő agyuknál nincs domináns szem, az agynak két elég eltérő képből kéne összerakni a nagy képet, nem csak az egyik szemre támaszkodva, amit a másik megtámogat.

Így elég a paciensek szemébe nézni, és már látszik az eltérés. A tudósok a gyógymódot is felfedezték: a két agyfélteke között ugyanis minimális eltéréssel készülnek el a képek. Ezért ha az elsődleges és a tükörkép létrejötte közti kis időtartamba (pár milliszekundum) belevillog egy LED-lámpa, kiradírozza a tükörképet, akkor létre tud jönni az egységes kép. A villanás olyan gyors, hogy szabad szemmel nem észlelhető, de jelentősen megjavította a diszlexiások olvasási teljesítményét – ők varázslámpának hívták a LED-lámpát.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

 

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20171018_700_millio_diszlexias_gyogyulhat_meg_egy_egyszeru_modszerrel