Miért nincs szinte egy ország zászlaján sem lila szín?

on

Ma a világ országainak kb. 200 nemzeti zászlaja van. Itt egy szép galéria a Wikipédián az összesről, görgesse végig, biztosan fel fog tűnni, hogy a szivárvány összes színe képviselteti magát rajtuk, egy kivétellel; a lila látványosan hiányzik. Összesen két zászló van, amelyeken egy-egy pici foltban ott a lila szín: Nicaraguáé, ahol egy apró szivárvány egyik sávjában van ott, és Dominikáé, ahol az ország címerállata, a császáramazon papagáj tollazata lila-zöld. Mindkét zászló jellegzetessége, hogy csak a 20. században vezették be őket.

De vajon miért taszítják ennyire a nemzeti zászlók a lila színt?

helyzet az, hogy nekünk ugyan a lila festék tök ugyanolyannak tűnik, mint bármelyik másik színű, ez nem mindig volt így. Szintetikusan előállított, olcsó lila festék csak a 19. század közepe óta létezik, azelőtt ezt a színt a Földközi-tenger egyetlen partszakaszán (a mai Libanon partjainál) honos tengeri csigákból állították elő. Először a föníciaiak használták úgy 3500 évvel ezelőtt, aztán tőlük átvették a rómaiak, és később az összes európai arisztokrata dinasztia, már amelyik megengedhette magának. A lila festék iszonyúan drága volt, tekintve, hogy egyetlen gramm előállításához 10 ezer csigát kellett begyűjteni, megölni és feldolgozni. A lila festék ára nagyjából a saját tömegének a háromszorosa volt aranyban, vagyis a lila ruhákat tényleg csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak.

A lila ruha így a királyi előkelőség szinonimájává vált, lásd például Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár nevét, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a fényűző gazdagságra utal, hanem a törvényes származására és ezzel a trónra való jogára. Angliában I. Erzsébet az 1500-as években egyenesen törvénybe iktatta, hogy csak a királyi udvar tagjai viselhetnek ilyet.

A rémisztően drága festék miatt egyetlen ország sem engedhette meg magának, hogy a zászlajába emelje a lila színt, irdatlan költségekbe verve ezzel saját magát.

1865-ban aztán egy mindössze 18 éves angol kémikustanonc, William Henry Perkin egy kísérlet közben véletlenül felfedezte, hogyan lehet kátrányból olcsón és nagy mennyiségben előállítani lila festéket. A módszert azon nyomban szabadalmaztatta is, és rövid úton brutálisan meggazdagodott belőle. A lila ruhák elterjedésének így már semmi nem szabott gátat, de az évszázados történelmi gyökerű nemzeti zászlóknak más késő volt, azok máig kihagyják az egykor méregdrága színt.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

 

Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2017/11/02/miert_nincs_szinte_egy_orszag_zaszlajan_sem_lila_szin/