Szivárványszínű a világ legszebb folyója

on

Van egy folyó Kolumbiában, az Andok keleti részén, amire gyakran csak úgy hivatkoznak, mint a világ legszebb folyója. Ez a Cano Cristales (Kristály-folyó) , amit az öt szín folyójának vagy folyékony szivárványnak is szoktak nevezni, köszönhetően annak, hogy a megfelelő időszakban és körülmények között vörös, sárga, kék, zöld és fekete színben pompázik.

Kolumbia első természetvédelmi területét 1948-ban hozták létre, majd 1971-ben nemzeti parkká nyilvánítottak La Macarena National and Ecological Reserve Park néven. A területnek elképesztően gazdag élővilága van, egy igazi természeti csoda, a legelképesztőbb azonban kétségkívül a területet átszelő Kristály-folyó.

A folyó 100 kilométer hosszú, és rengeteg vízesés, kör alakú medence, furcsa mélyedés, kráter és a sziklaalakzat szegélyezi. Ez már önmagában is figyelemre méltó, azonban nem ettől igazán különleges, hanem a folyómederben található Macarenia clavigera nevű vízinövénytől.

A folyami hínárfélékhez tartozó Macarenia clavigera az esős és száraz évszak közötti időszakban (szeptember–november) ellepi a folyót, a fényviszonyoktól és a vízállástól (a túl magas és a túl alacsony sem jó) függően pedig vörösnek, kéknek, narancsnak, zöldnek vagy sárgának látszik. Emiatt a folyó tényleg olyan, mint valami folyékony szivárvány.

 

Emiatt a Cano Cristalesnek értelemszerűen komoly turisztikai jelentősége van, bár nem árt biztosra mennie annak, aki szeretné megcsodálni. Először is fontos előre ellenőrizni, hogy épp megfelelőek-e a körülmények. Másrészt tisztában kell lenni azzal, hogy a folyó látványosabb részeit naponta csak egyszer, egy 20 fős, idegenvezetős csoporttal lehet  megközelíteni, azt is lovon vagy öszvérháton. Ráadásul a 2000-es évek elején a nemzeti park egy része kábítószer-termelő, kormányellenes gerillák kezében volt, ami miatt sokáig életveszélyes volt a turisták számára, bár ma már nem vészes a helyzet.

Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2017/10/25/cano_cristales_kristaly-folyo_kolumbia_szin_szivarvany/