Kicsit lassult a Föld forgási sebessége, és ennek elég csúnya következményei lesznek

on

A jövő évben és a rákövetkezőkben az átlagosnál jóval több, a Richter-skála szerinti 7-esnél erősebb földrengés jöhet az Egyenlítő körül. A jelenséget a Föld forgásának lassulása okozza, de hogy pontosan miért, azt egyelőre a tudósok sem értik.

Van néhány olyan természeti jelenség, amit sajnos nem lehet előre megjósolni, ezek között pedig ott van az egyik legsúlyosabb, a földrengés is. Úgy tűnik azonban, vannak olyan összefüggések, ami alapján már azt is sejtik a kutatók, ebből a szempontból mi vár ránk 2018-ban.

LiveScience beszámolója szerint a coloradói és montanai egyetem kutatóinak nemrég megjelent figyelmeztetése alapján a Föld forgásának lassulása, valamint a földrengések gyakorisága között összefüggés van, ezek alapján pedig a 2018-as év igen komoly veszélyeket hozhat. A szakemberek szerint a Földnek vannak bizonyos periódusai, amikor a bolygónk forgása lassul, az elmúlt 100 év megfigyelései szerint pedig ezeket az időszakokat mindig az átlagnál több földrengés követte.

A kutatók úgy látják, a Föld forgásának lassulása miatt az Egyenlítő “összehúzódik”, emiatt a földlemezek erősebben feszülnek egymásnak. Bár ez az erőhatás alapvetően nem nagy, a lemezekre már eleve nagy nyomás nehezedik, így jóval több földrengés is várható.

© AFP / Chaideer Mahyuddin

A coloradói és a montanai egyetem geológusai arra voltak kíváncsiak, 1900 óta hány, a Richter-skála szerint 7-esnél erősebb földrengés történt. Az adatok alapján átlagosan 15, ám amikor a Föld forgása lassult, ez a szám 25 és 35 közé esett. A lassulás ráadásul az olyan időjárási jelenségeket is felerősítheti, mint például az El Niño nevű, erős hurrikánt idéző természeti jelenség.

A forgási sebesség persze az ember számára alapvetően nem érzékelhető, hiszen csak a másodperc milliomod részéről van szó, a NASA ugyanakkor épp emiatt képes előre öt évvel előre jelezni a problémát. A szakemberek szerint éppen ezért a várostervezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy felkészüljenek az ilyen időszakokra.

Azt sajnos nem tudták megmondani, pontosan hol lesznek a földrengések, csak azt, hogy az Egyenlítő környékén. A pontos ok-okozati összefüggést azonban egyelőre homály fedi.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

 

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20171122_foldrenges_2018_fold_forgasa