Miért éppen 9 perc plusz alvást enged a szundi gomb?

on

A szundi funkció minden ébresztőóra alaptartozéka, és tényleg tök jó dolog, hogy reggelente nagy kegyesen hagy még pár percre visszaaludni a vekker (igaz, úgy is lehet értelmezni, hogy kétszer ver fel álmunkból). Az a „pár perc” pedig szinte minden esetben kilenc, legyen szó mechanikus ébresztőóráról, elektronikusról vagy az okostelefonok beépített, esetleg külön letölthető alkalmazásairól. De vajon miért éppen kilenc? Miért nem tíz?

Telechron 7H241 Snooz-Alarm

Telechron 7H241 Snooz-Alarm

Fotó: telechron

A szundi gomb az órán nem is olyan régi találmány: az első ilyen vekkert 1956-ban dobta piacra a General Electric, ez volt a Telechron 7H241 Snooz-Alarm, amit a reklámkampányban „a világ leghumánusabb ébresztőórája” szlogennel igyekeztek eladni. (Egy korabeli rádióreklámot meghallgathat itt, egészen csodálatos.) Érdekes módon a dolog nem lett azonnal nagy siker, csak három évvel később kapcsolt a konkurencia, hogy le kellene másolni ezt a funkciót, aztán a hatvanas években kezdett el igazán elterjedni, és végül az olcsó digitális órák világhódításával lett alapfunkció mindenhol.

A Snooz-Alarm kilencperces plusz alvást engedett a második ébresztő előtt. A GE eredetileg tíz percre tervezte a dolgot, de a mérnökök számára a kilencperces késleltetést egyszerűbb volt megvalósítani, ez sokkal kevesebb plusz mechanikus alkatrészt igényelt a már meglevő óraszerkezethez. Mire megjelentek a digitális („kvarc”) órák, ahol a mechanikus korlátozás eltűnt, és bármennyi plusz szundi beprogramozása ugyanannyi energia lett volna, a gyártók teljesen természetesnek vették a 9 perces standardot, és eszükbe se jutott megváltoztatni.

Az okostelefonos ébresztőappoknál ugyan fel-feltűnik plusz funkcióként, hogy még ezt is a kedvünk szerint változtassuk, de alapvetően ugyanaz a hagyománytisztelet, illetve megszokás, ami például a mechanikus írógépek korszaka óta életben tartja a billentyűzeteken a QWERTYUIOP kiosztást, a mai napig megtartotta 9 percben a reggeli plusz szundi idejét.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

 

Forrás: http://index.hu/tudomany/til/2017/11/22/miert_eppen_9_perc_plusz_alvast_enged_a_szundi_gomb/