Jön a „térfogatos hologram”

Biztosan sok mindenki eljátszott már azzal a gondolattal milyen lenne, ha a filmekben látott „lehetetlen” jelenetek a valóságban is működőképesek lennének. Gondoljunk például az Avatarban megjelenő asztalra, amely háromdimenzióban tárt elénk helyszíneket teljesen valósághűen. Vagy még régebbre visszanyúlva a Star Wars Leia hercegnőjére – pontosabban az R2-D2 segítségével kivetített mására.

A XXI. század rohamos technikai és digitális fejlődésének köszönhetően, a 3D kijelző ma már egy lehetséges és működőképes dolog. Az amerikai Brigham Young Egyetem professzora, Daniel Smalley úgy gondolta, nem elégszik meg a 3D grafikával csupán a filmvásznon. A számítástechnikai professzor a tanítványai segítségével hozta létre ezt a hologramhoz hasonlító eszközt.

 

De mi is ez pontosan?

A hologram esetében a fény egy kétdimenziós felületre vetül ki, s csak erre a bizonyos szóródási felületre tekintve láthatunk 3D-s képet. A Smalley által létrehozott térfogati kijelző esetében nincs szükség szóródási felületre. Mivel a kép valóban térfogattal rendelkezik, bárhonnan nézve egy 3D kép tárul elénk, amely ezáltal sokkal élethűbb s szebb, mint a holografikus megjelenítés. Ennek a megvalósításához nincs szükség túl nagy berendezésre, tulajdonképpen a fő hozzávalók a levegő porszemnyi részecskéi, amelyre a professzor által kialakított lézerek bírnak befolyással. „Ez a kijelző olyan, mint egy 3D-s fényforrás” – mondja az alkotó – „Tulajdonképpen nyomtat egy objektumot a térben ezekkel a kis részecskékkel.” Eddig különböző apróságokat sikerült létrehozni: egy szálló pillangót, egy prizmát, a BYU logót, karon körbefutó gyűrűket, s egy diák Leia hercegnő másával is megpróbálkozott.

A találmány 2018. január. 24-én a Nature-ben lett elsőként publikálva. Bár az újfajta technika még gyerekcipőben jár, így is hatalmas előrelépést jelent a holografikus kivetítéshez képest. Konkrét célja a háromdimenziós megjelenítésnek még nincs, viszont a feltalálók úgy gondolják, hogy később a szórakoztató iparban, valamint egészségügyi területeken fog helytállni.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub és kitárul a világ!