Heavy Falcon rakéta történelmi kilövése! A következő állomás a Mars?

Miután több késés és bizonytalan kilövés volt beütemezve, SpaceX Falcon Heavy rakéta végül eljutott a kilövési állásba február 6-án kedden. Ha minden rendben megy, akkor szemtanúi lehetünk egy olyan rakétának, mely erővel csak a holdra szállás missziójában használtak a késői 1960-as és 1970-es években.

Tesla Roadster, Forrás: SpaceX

Azután, hogy sikeresen végrehajtották a kilövési teszteket mind a 27 hajtóműveé januárban, a SpaxeX készen is áll a tényleges kilövésre Cape Canaveralból, Floridából. És még egy érdekesség: a Falcon Heavy rakománya nem lesz más, mint Elon Musk (SpaceX és Tesla tulajdonosa) személyes Tesla Roadstere. Ez a kilövés demonstrálni fogja, hogy képes a Falcon Heavy hatalmas teherrel kijutni a világűrbe, de mégsem kockáztatnak több millió dollár értékű értékes rakományt, ha esetleg a kilövés robbanással érne véget.

Zöld lámpa esetén a Falcon Heavy indítása kedden várható GMT+1 időzónában este 19:30 perckor lehetünk szemtanúi a történelmi pillanatnak. SpaceX készített egy animációt, melyben a kilövést szimulálta:

SpaceX régóta híres a Marsról szóló ambíciózus terveiről, jelen esetben a Roadster nem a Marsra fog tartani, hanem Nap körüli pályára fog állni a Marssal megegyező távolságba.

A Falcon Heavy két oldalsó toló rakétája vissza fog térni a Földre, hogy újra fel tudják használni egy későbbi kilövés során. A központi elem is megpróbál visszatérni a Földre, habár egy drone hajó lesz a célpont az Atlanti-óceánon, ami nagyobb kihívás.

Falcon Heavy, Forrás: SpaceX

Miért is annyira fontos a Falcon Heavy sikere?

Miután már napi rutin nagy műholdakat Föld körüli pályára állítani, a Falcon Heavy lehetővé teszi majd, hogy 16,8 tonna rakományt szállítson a Marsra. Ez magába is foglalhatja a SpaceX saját Dragon kapszuláját, űrjárműveket, melyeket az űrhajósok használhatnak majd a Marson, és minden egyéb fontos eszközt, mely segít majd egy sikeres Mars misszióban.

Falcon Heavy, Forrás: NASA

A rakéta visszaadja a lehetőségét annak, hogy misszió induljon a Holdra vagy akár a Marsra is. Már tervezik a Bolygóközi Szállítmányozási Rendszert, mely lényege, hogy még nagyobb tömeget lehessen szállítani bolygók között, melynek a neve Big Falcon Rocket lesz.

Nem is kell bemutatni a Falcon Heavy veszélyeit a kilövés alatt. Gondoljunk csak bele, hogy több száz tonna cryogenikus cseppfolyós oxigén a hajtóanyag, amivel elérhető 2267 tonna tolóerő. Nézd Te is ÉLŐben ezt a történelmi pillanatot, amely megalapozhatja a Marsra utazást is!