Akár 24 éves korig kitolhatják a serdülőkor határát

on

Elgondolkodtató kérdés, vajon miért számít valaki felnőttnek, onnantól kezdve, hogy betöltötte azt a bűvös tizennyolcat? Mindenki várja a nagykorúságot, de a nagybetűs élet mégsem ekkor következik be igazán. Manapság a legtöbbünkre, nagykorúvá válásunk után ugyanúgy otthon lakás s tanulás vár, házasságról és gyermekvállalásról pedig általában ilyenkor még szó sincs.

A The Lancet Child & Adolescent Health című folyóiratban szakértők nyilatkoztak erről: 24 éves korra javasolják kitolni a hivatalos felnőttség kezdetét. Ennek a miértjét az életvitel megváltozása mellett, biológiai tényekkel is alátámasztották. A serdülőkor kitolása viszont mindkét oldalról érvényes, hiszen nem csak később ér véget, de előbb is kezdődik, mint régebben. Agyunk egy része, a hipotalamusz felelős a serdülőkor kezdetéért, hiszen a hormonális rendszer itt válik aktívvá, mind a növekedést mind pedig a nemiséget illetően. Korábban az agyterület aktivitása nagyjából 14 éves korra volt tehető, ma már viszont sokkal előbb, 10 éves kor körül jellemző. Ez az adat inkább a fejlett világot érinti, hiszen a változás a megfelelőbb táplálkozásnak és az egészségügyi színvonal növekedésének köszönhető. Ebből kifolyólag az iparosodott területeken (mint például Nagy-Britannia) a lányok az első havi vérzésüket átlagosan négy évvel korábban tapasztalják meg, mint 150 éve. Tehát a nők felénél a menstruáció 12-13 éves korban jelentkezik először.

Az érem másik oldalán is megvan a maga oka, miért akarják későbbre rakni a felnőttkor kezdetét. Az agyunk „érése” 20 éves kor felett sem áll meg, sőt termékenyebben és gyorsabban is tevékenykedik. A bölcsességfog kinövése, pedig előfordul, hogy 25 éves kor után történik meg.

A biológia érvek mellett viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül a megváltozott körülményeket sem. Mivel egyre karrierorientáltabb világot élünk, a családalapítás sokkal későbbre esik, legyen szó gyerekekről vagy egyszerűen házasságról. Angliába s Walesben is felmérést tettek, mi az az átlagéletkor, amikor az emberek úgy döntenek összekötik életüket. Meglepően magas eredmények születtek: férfiaknál 32,5 év, a nők esetében pedig 30,6 év volt az átlag 2013-ban. Egy 40 évvel ezelőtti felméréshez képest ez 8 év növekedést jelent.

A melbourne-i Királyi Gyermekkorház kamaszok egészségével foglalkozó központjának vezetője, Susan Sawyer a következőképpen nyilatkozott erről: „Noha a felnőttséggel járó jogok nagy része 18 éves kortól illetik meg az embert, a felnőtt szerepek és a felnőttséggel járó kötelezettségek beépülése általában később alakul ki”. A szakember szerint a serdülőkor túl szigorúan van behatárolva, s a 10-24 év közötti intervallum ma már sokkal inkább illik a kor definíciójára.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub és kitárul a világ!