Kutyánk valóban képes szeretni, vagy csak hűséges?

on

Odabújik hozzánk minden nap, megnézi velünk a kedvenc sorozatunkat és még a házat is őrzi – többek között ilyen indokok mellett tartják úgy, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Bár ezek a szokások minden gazdinál eltérőek lehetnek, egy valami biztosan mindenhol megegyezik: a kutyánk hűségesen és kölcsönösen szeret. De vajon csak a gondoskodásunkért cserében ilyen hűségesek, vagy tényleg érzik azt a fajta szeretetet, amelyre mi emberek képesek vagyunk?

Kinek ne jutott volna már eszébe, mi zajlik a kutyája fejében? Stanley Coren, a British Columbia Egyetem professzora régóta foglalkozik a kutyák szellemi képességeivel s történetével – nem mellesleg hatalmas kutyabarátra lelhetünk benne. Kutatása során sikerült bebizonyítania, hogy a kutyák agya hasonlóan van felépítve, mint az embereké: Mivel ugyanolyan hormonokkal rendelkeznek, mint mi, így a kémiai folyamatok is azonosan játszódnak le, s idéznek elő egyes érzelmeket. Például ugyanúgy tudnak örülni, mint mi, ha eljön az ebédidő, vagy haragudni amikor éppen a szomszéd kutyáját simogatjuk helyettük. Emellett undor, izgalom és természetesen a szeretetet érzésére és kimutatására is képesek. Komplikáltabb emberi érzelmekkel, mint például a bűntudat, nem rendelkeznek. A mi esetünkben is az öregedéssel járó tapasztalatok miatt bővül érzelmi skálánk, a kutyák viszont 4-6 éves koruk után már nem tesznek új felfedezéseket a nagyvilágban. Gondolkodásuk körülbelül egy két, két és fél éves kisgyermekével helyezhető azonos szintre.

Dog-love-640x391.jpg

Kutatók még az alvást illetően is megvizsgálták négylábú kedvenceink, s szintén hasonlóságot tapasztaltak. Mivel az alvási szakaszok kutyáinknál is léteznek, ők is képesek lehetnek álmodni. Agyuk egy szakasza pedig fejlettebb az emberénél, hiszen a mozgásérzékelésük sokkal intenzívebb. Amíg mi folyamatosnak érzékeljük a kamerafelvételeken látott történéseket, addig számukra nem okoz olyan valóságos élményt, jó látásuknak köszönhetően.

Szintén a Columbia Egyetem professzora, Dr. Alexandra Horowitz régóta próbálja feltárni a kutyák viselkedésének rejtelmeit, így rengeteg velük kapcsolatos kérdésre megtalálta a választ. Például, ha nem éreznek bűntudatot, akkor mégis hova tehető az a gyakran látott szomorú arc, nagy csillogó szemekkel és gyakran nyüszítéssel is kísérve? Az ilyenkor kimutatott érzelem egyszerűen csak félelem. Észreveszik rajtunk, hogyha valami nem tetszik velük kapcsolatban, s tartanak tőle hogyan fogunk lépni ezután. Bár nagyon szeretnénk, a kutya a bűnét sajnos nem ismeri fel.

Viszont a bűnbánó arckifejezés mellett hozzánk hasonlóan mosolygásra is képesek. Elég egy tátott száj, kissé előre lógó nyelv és örömteli mandula formát öltő szemek – már kész is nagy mosoly.

Bár beszélni nem tudunk velük, számos eszköz a rendelkezésükre áll, hogy kommunikáljanak velünk. Orhan Pamuk, író szerint: „A kutyák beszélnek, de csak azok számára, akik képesek meghallgatni őket.”

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub és kitárul a világ!