Kína a zöld jövőt választotta

  1. január 1-jén Kína úgy döntött, véget vet a szemétimportnak, s nem fogadja be többé a Nyugati országoktól érkező hulladékot. Ezzel a döntéssel sikerült tanácstalanná tennie az exportáló területeket, következő lépésükkel kapcsolatban.

 

A világ és Kína közötti „szemétkereskedelem” az utóbbi 20 évben elég sikeresnek s hasznosnak bizonyult, hiszen mindkét oldalnak nyeresége lett belőle. Kína befogadta a más nemzetek által exportált mindenféle hulladékot (legyen az papír, fém vagy műanyag) s újrahasznosította azokat – amivel persze hatalmas pénzmennyiségre tett szert. Az USA által küldött 16 millió tonna szemetet 5.2 milliárd dollár értékben voltak képesek feldolgozni. Nagy-Britannia pedig olyan mennyiségű hulladékot biztosított Kínának, amellyel „nem kevesebb, mint tízezer olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni.” – fogalmazott a 24.hu

Ez a megoldás azért is volt kedvező az ázsiai ország számára, mert nyersanyagból drágább lett volna előállítani azokat az anyagokat, amelyekhez szemétként hozzájutottak. Tehát a fémet, a papírt és műanyagot az olcsó de nagy számú munkaerő miatt jobban megéri újrahasznosítani. Egy 2016-os adat szerint Kínában nagyjából 18 milliárd dollár értékben vásároltak 45 millió tonna szemetet, többek között fém, papír, s műanyag formájában.

Mechanical claw hand grabbing pile of mixed waste, deposited in the waste treatment plant depot, preparing it for separation and treatment. Waste disposal, management, reuse, recycle and recovery concept.

Nem volt váratlan a változás

 

Néhányan elég hirtelennek és meglepetésszerűnek ítélik a történteket, de valójában már voltak előrejelzések a döntéssel kapcsolatban. Az első lépés a 2013-ban elindított zöld kerítés nevű munkaterv volt, amivel a silányabb minőségű hulladék behozatalát akarták lecsökkenteni. Ekkor leszögezték, hogy már nem veszik meg a rosszabb minőségű szemetet – ahogyan az korábban történt. Ezek után tavaly is tettek egy bejelentést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) felé, miszerint 2018-tól több hulladékot már nem hajlandóak befogadni.

 

Kína egészségügyi és természetvédelmi okokra alapozva hozta meg döntését, de emellett a gazdasági helyzet változása is nagy befolyással bírt rá: A munkaerő elkezdett drágulni, amíg a nyersanyagok kereslete csökkent – tehát a hulladék behozatal már nem térült meg annyira, mint korábban. Másfelől az újrahasznosításra hazai pályán is bőven elegendő törmeléket termelnek – egy 3 évvel ezelőtti adat szerint Sanghajban 22 ezer tonna hulladék gyülemlett fel, a városban pedig egyáltalán nem alkalmazzák az újrahasznosítást. Ezen változtatva is a környezetszennyezés megakadályozása a cél.

HILLSBORO, OR - OCTOBER 30: Compressed blocks of plastic waste, which will no longer be accepted for recycling by China at seen at Far West Recycling October 30, 2017 in Hillsboro, Oregon. For decades, shipping containers have been loaded with American scrap and waste and dispatched to China for recycling. But, the Chinese government is cracking down, and will no longer allow shipments of much of the mixed plastic and paper Americans throw in to recycling bins. The result of the ban may be more plastic in American landfills. Natalie Behring/Getty Images/AFP

Az eredmény katasztrófa

 

A figyelmeztetések ellenére, több területet is felkészületlenül ért, hogy Kína bezárta kapuit az érkező hulladékok előtt. Beleértve az Egyesült Államokat, Kanadát, Németországot és Nagy-Britanniát, a szemét egyre csak halmozódik, anélkül, hogy bármi megoldás is születne. Az idő viszont szorít, hiszen egy hónap alatt, Kanadában (Halifaxban) 300 tonna műanyagot kellet elégetni, mivel fizikai helyet már nem tudtak biztosítani. Szintén kanadai területen, Calgaryban a vezetőség nem tudja mit kezdjen a sok szeméttel, így a tárolókban már többezer tonna hulladék halmozódott fel. Nem csoda, hiszen eddig a tárolók tartalmának 50%-a kötött ki Kínában, de még ennél is durvább Írország, ahonnan 95% műanyaghulladékot szállítottak Ázsiába. Ebből adódóan nem csoda, hogy a szemétszint tragikusan magas az íreknél. Más újrahasznosítót keresni sajnos nem bizonyul alternatív megoldásnak, hiszen Kína valóban hatalmas mennyiségekről mondott most le. Oregonban például megpróbáltak új feldolgozót keresni, viszont egy ottani újrahasznosító azt nyilatkozta, már nem képesek több szemetet befogadni.

Landfill with blue sky and cumulus clouds, garbage dump in the nature

Van ok aggodalomra?

 

A helyzet egyelőre kilátástalan, de ha az érintett kormányok megfelelő lépéseket tesznek, még a pozitív hosszú távú hatás sem kizárt. A szóban forgó országok rákényszerültek arra, hogy megoldást találjanak szemétgazdaságuk változtatására, tehát hogy visszafogják a hulladéktermelést és saját újrahasznosító rendszert hozzanak létre, esetleg fejlesszék a meglévőket.

Létezik ennél olcsóbb és egyszerűbb út is – viszont egyáltalán kedvezőbb, egészségünkre és környezetünkre tekintve. Ugyanis az a lehetőség továbbra is fennáll, hogy a szemetet ázsiai feldolgozókhoz szállítsák, viszont félő, hogy ezek jóval fejletlenebbek (például India, Thaiföld, Malajzia vagy Vietnam). Másfelől továbbra sem mellékelhető tény, mekkora mennyiségben fogadta be Kína az említett árut. A szemét egy részét kénytelenek lennének megtartani, s elégetni. Hosszú távon ez a folyamat pedig rákkeltő dioxinok és üvegházhatást eredményező gázok kibocsátásához vezethet.

 

Az üggyel kapcsolatban már születtek elhatározások:

  • Az Európai Unió azt a szándékát hozta nyilvánosságra, miszerint a többszöri használatra alkalmas műanyagcsomagolásokat teszi kötelezővé 2030-ra, ezzel megvalósítva a csomagolások újrahasznosítását.
  • Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Theresa May az elkerülhető műanyaghulladékok betiltásáról beszélt, melyet 25 éven belül tervez megvalósítani

A jövő viszont még egyelőre kilátástalan. Az eddigi exportőr országok kormányzati lépésein múlik, mi lesz a Földünk sorsa.