Vajon meddig kering az űrben Elon Musk Teslája?

Elon Musk Tesláját február 7-én lőtték az űrbe, a Falcon Heavy nevű rakéta segítségével. A rakétát a SpaceX, amerikai űrkutatási vállalat indította útnak, amelynek köszönhetően a Tesla Roadster autó, egy űrruhába öltöztetett bábu társaságában már szabadon lebeg a világegyetemben. Kutatók megvizsgálták, mi lehet a sorsa a jövőben a piros sportautónak.

Az tény, hogy Elon Musk már nem fogja viszontlátni régi autóját – kivéve, ha nem éli túl azt a több tízmillió évet, amely után földet ér a jármű, de ez nem túl valószínű. Kanadai és cseh kutatók számításai szerint tarthat el ilyen sokáig az autó űrben léte, azt viszont nem tudják biztosra megmondani, hol fog landolni: a két legvalószínűbb bolygó a Föld és Vénusz.

SpaceX Falcon Heavy rocket Elon Musk Tesla

Hanno Rein, a Torontói Egyetem professzora a kutatócsoportjával együtt, szimuláció segítségével tanulmányozta, hogyan alakul a Tesla keringési pályája az elkövetkezendő 3,5 millió évben. A szimulációt 240-szer játszották le, a minél pontosabb eredmények érdekében. Mindössze 6%-ra becsülték, hogy a Földnek, s 2,5%-ra, hogy a Vénusznak ütközik ebben a pár millió évben. Ez azért történhet így, mert a gépjármű keringési pályáját nagyban befolyásolják a Földdel való érintkezések (mind rövid-, és hosszútávon) jelentősebb idő elteltével azonban a Vénusz is egyre nagyobb befolyással fog bírni, s hozzá fog közelebb kerülni.  Ha a kocsi a Föld felé tartana, akkor várhatóan teljesen elégne, esetleg egy kis darabja jutna el ténylegesen a talajig. Hanno Rein szerint körülbelül 30 évente lebeg majd a Földhöz közel, a legközelebbi távolság pedig akkora lesz, mint amekkorát a Föld és a Hold között mérhetünk. Ez pontosan 384 400 km-t jelent, s 2091-ben várható.

Az autó jelenleg egy Nap körüli elliptikus pályán kering, csaknem akkora távolságra az égitesttől, amekkorára a Mars is elhelyezkedik tőle. A szimulációk szerint a Nappal való ütközésre nem túl nagy az esély, a Marssal pedig szinte esélytelen. Ha ez utóbbi esetleg mégis megtörténne, a kocsi nem tenne kárt a bolygóban azzal, hogy baktériumokkal szennyezi.

Eleinte viszont arra is találtak esélyt, hogy nem marad ennyire közel a kilőtt jármű. Rein azt nyilatkozta, nem tudnak mire számítani, hiszen a most látott űrben lévő tárgyak, aszteroidák a távoli Naprendszeri régiókból érkeznek a Föld felé. A Tesla viszont pont fordítva került bele jelenlegi helyzetébe. Emiatt azt kellett felmérniük, hogy az autó és a Jupiterhez hasonló óriásbolygók között felmerülő gravitációs kölcsönhatások kifelé tolják-e a sportkocsit, viszont nem erre az eredményre jutottak. A kocsi ugyanis feltételezhetően nem fog tovább keringeni a Naprendszer külső, név szerint Kuiper-övébe. Ahogyan a Földdel kapcsolatos elméletek is mutatják, a sportkocsi itt marad a Naprendszer belső övezetében.

The dummy astronaut Starman, wearing a SpaceX space suit, in the driver's seat of a red Tesla Roadster in space as it speeds away from Earth

Lehetséges, hogy az autó máshogy fog kinézni a későbbiekben, hiszen idővel mikrometeoritok boríthatják külsejét. A professzor szerint, az sem biztos, hogy látható lesz még a közeljövőben: „Viszonylag kicsi tárgy, ezért nem tudni, mennyire lesz könnyű észlelni akár egy év múlva is; szerintem nagyon halvány lesz. Amikor legközelebb, 30 év múlva viszonylag közel halad el mellettünk, izgalmas lesz figyelni, hogy megtaláljuk-e még.”