Új rekord: a robot egy pislogásnyi idő alatt rakta ki a Rubik-kockát

Újabb fejlődésnek örvendhet a robotvilág, rekorderedmény született. A csúcsteljesítény tárgya ezúttal pedig nem más, mint a Rubik-kocka kirakás volt.

Nem újdonság, hogy a híres magyar találmány megfejtésében a robotok már rég lehagytak minket. Az emberi rekord 4,59 másodperc, amit egy dél-koreai fiatalember valósított meg, nem egészen fél évvel ezelőtt. Ezzel szemben, a robotok rekordja már 2016-ban 0,637 másodperc volt, amit idén sikerült még tovább fokozni: azaz 0,38 másodpercre.

A gép a sikerét Ben Katznak, és Jared Di Carlonak köszönheti. Elsőre az eredmény még nem is tűnhet akkora változásnak, de kiszámítva 40%-kal sikerült növelni a gyorsaságot. Sőt, összehasonlítva: mivel egy pislogás mindössze 0,3-0,4 másodpercet vesz igénybe, így mondhatjuk, hogy egy pislogás alatt helyükre kerülnek a színes kockák.

Ezestben kivételesen nem a robotok intelligenciájával ügyködtek, hanem a mozgásukat gyorsították. Ehhez egy saját motorra volt szükség, amely 10 ezredmásodperc alatt képes fordítani egyet a kockán. Ezáltal az eredményt még tovább lehetne fokozni: mivel egy kirakás 19-23 fordítást igényel, így lehetséges lenne 0,25 másodpercre is leszűkíteni a rekordidőt. Ez viszont akár veszélyes is lehet a masinára nézve: a gép finomhangolása nem túl egyszerű, csak nagy sebességű kamerával lehetséges. A hibák megkockáztatását elkerülve így „csak” 15 ezredmásodperces fordításokat bíztak a gépre.

Maga a folyamat pedig a következőképpen néz ki: Két darab Playsatiton 3 Eye webkamera a képek alapján azonosítja a színeket, s továbbítja a megoldóprogramnak. Ehhez annyi segítség kellett, hogy a narancssárga négyzeteket feketére mázolják át, mivel a kamerák nem tudták megkülönböztetni őket a piros színtől. A megoldóprogramot kábelek segítségével kapcsolták össze a hat motorral (amely a kocka hat oldalán helyezkedik el), így azokon keresztül adja tovább az információt a megoldásról. Ez a procedúra pedig mindössze 45 milliszekundomot jelent. Maga a kirakás pedig az említett rekordidő alatt nagyon látványos eredményt nyújt számunkra.

Ha nem akarsz lemaradni pszichológiai, tudományos és üzleti előadásainkról kövess minket Facebook oldalunkon!

Be Smart Klub és kitárul a világ!