Véletlenül létrehoztak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyagot

on

Rengeteg hírt hallunk manapság a környezetszennyezéssel kapcsolatban; viszont annál kevesebb megoldási lehetőséget a problémára. Mennyivel előrébb lehetnénk, ha a műanyagot is a lebontható anyagok közé sorolhatnánk. Nos, ez ma már nem számít téves megállapításnak.

A feljesztés Dr John Mcgeehan-nak, a University of Portsmouth egyik professzorának, s persze csapatának köszönhetjük. A kutatók véletlenül létrehoztak egy olyan enzimet, amely képes lebontani a műanyag palackokat, ez pedig óriási előrelépés jelent. Az enzimet egy baktériumból vonták ki, amely megette a műanyagot egy Japán szeméttelepen 2016-ban. Miután megvizsgálták a részletes szerkezetét, megpróbálták tovább fejleszteni az enzimet, az eredmény pedig sikeres lett: még hatékonyabban volt képes a műanyag palackok lebontására. A kutatócsapat is megdöbbent, hogy mennyire fejlődőképes dologról beszélhetünk.

A világszerte eladott műanyag palackok száma hatalmas. Ezeknek 86%-a kerül óceánokba, s csupán a maradékot hasznosítják újra. Az óceánok pedig hosszú évszázadok elteltével bontják le a műanyagot, míg a mesterségesen továbbfejlesztett enzimeknek elegendő néhány nap is. „Reméljük, hogy az enzimet használhatjuk arra, hogy ezt a műanyagot eredeti alkotóelemeivé alakítsuk vissza, így szó szerint visszavezethetjük műanyaggá” – nyiltakozta McGreehan, majd hozzátette: „Ez azt jelenti, hogy nem kell többet kivenni az olajból, és alapvetően csökkenteni kell a műanyag mennyiségét a környezetben.”

Mindenesetre hasznos, és hatalmas előrelépés ez a környezetünk érdekében.

Látogass el heti előadásainkra a legérdekesebb pszichológiai, tudományos és üzleti témákról. Következő előadásainkat ide kattintva nézheted meg!