Megoldódni látszik a légszennyezettség: bevált a kínai csodatorony

on

Két évvel ezelőtt állították fel a csodatornyot a kínai Hszian városában, amely képes a szennyezett levegő megtisztítására. Az ötlet úgy látszik bevált, hiszen ma már kész tényekkel tudják alátámasztani hatékonyságát.

A légszennyezés mértéke már odáig fajult az északnyugat-kínai városban, hogy az emberek gyakran nem léptek maszk nélkül az utcára – vagy éppen nem léptek be drága légtisztítók nélkül a lakásba. A szennyezett levegő már tényleg olyan nagy mértékű gond lett, hogy a kormány kénytelen volt a lista élére helyezni. Elsőként 2014-ben hirdettek programot a probléma ellen: több malmot, kohót s a levegőre káros hatással lévő gyárakat is leállíttattak. Sőt, az emberek lakásán belül is változásokat terveztek: több mint 3 millió helyen írták elő a szénfűtésről való átállást, villanyra vagy gázra. A Chicagói Egyetemen felmérést is készítettek ezzel kapcsolatban, amelyben azt az eredményt kapták, hogy Észak-Kínában három évvel rövidíti meg az ott élők életét a szmog, mint a déli rész lakosainak.

2016-ban pedig zseniális megoldással álltak elő: A légtisztító toronnyal. A torony 10 méter átmerőjű, s 60 méter magas. A hatáskörét sem aprózták el, ugyanis 10 négyzetkilométeren belül képes megtisztítani a levegőt. Hszian városa nagyjából 1000 négyzetkilométert tesz ki, így kb. 100 ilyen toronyra lenne szükség a teljes város megtisztításához – aminek megvalósítása nem lehetetlen, hiszen bizakodó eredmények születtek. A torony még mindig tesztelés alatt áll, eddig úgy néz ki 15%-kal sikerült csökkentenie a levegő szennytartalmát. Működösével kapcsolatban Csao Zsun-zsi, a Kínai Tudományos Akadémia Környezetkutató Intézetének egy munkatársa nyilatkozott. Véleménye szerint olyan napokon, amikor a szmog még erőteljesebb a városban, akár ötmillió köbméternyi levegő megtisztítására is képes. Ahogyan az az új dolgok esetében lenni szokott, az emberek most is bizonytalanok voltak a torony teljesítőképességével kapcsolatban. „Én magam is megkérdőjeleztem, de amikor befejeztük a tesztüzemet, az eredmények egész jók voltak.” – mondta Csao. Az eddigi értékek pedig tényleg elég bizalomgerjesztőek, hiszen 2017-re már jól érzékelhető javulást lehetett tapasztalni: A PM2,5 jelű porszemcsék mennyiségét sikerült leccsökenteni 6,5%-kal, 338 városban.

 

Hogyan történik a varázslat?

A torony napenergiával működik, bár pont a téli időszakban lenne rá a legnagyobb szükség. Működése olyan, mintha virágot öntöznénk. Legalul, a gyökereknél, azaz jelen esetben üvegházaknál szívja magába a szennyezett levegőt. Ott napenergia segítségével felmelegszik, majd a meleg levegő felszáll a toronyba s eljut a levélig – vagyis a tisztító filterekig. Végül pedig megtörténik a virágzás: A torony a tetején tiszta levegőt enged vissza Hszian városába, ezzel nagyban hozzájárulva a tiszta környezethez.

Látogass el heti előadásainkra a legérdekesebb pszichológiai, tudományos és üzleti témákról. Következő előadásainkat ide kattintva nézheted meg!