Az ember, aki karddal és íjjal harcolta végig a második világháborút

on

Mad Jack, vagyis Őrült Jack. Így hívták azt a brit katonát, aki nem volt hajlandó a világgal együtt modernizálódni – az elvei mellett, a fegyverzetéhez is ragaszkodott. Eredeti nevén John Malcolm Thorpe Fleming Churchill, a második világháború egyik brit parancsokaként harcolt. Mad Jack gépfegyver és gránát helyett egy hosszú íjat, és egy kétélű skót kardot használt a csatákban.

De ki mondta, hogy csak az újkeletű dolgok hatékonyak?

„Az a tiszt, aki kard nélkül indul csatába, nincs megfelelően öltözve.” – hangzott Jack Churchill mottója. Tény, hogy ezek a fegyverek nem azok közé tartoztak, amelyekre az ellenfél ilyenkor számított. Ez pedig Mad Jack előnyére is várt, hiszen amikor a németek legnagyobb meglepetésére karddal rontott rájuk, azok nem várták meg amíg használni is fogja a fegyvert. Ez az eset 1943-ban Salernóban történt, amikor Churchill csapatai éjszakai hadjáratra indultak. Az úriember pedig magánakcióba lendülve, lesből támadt rá az őrszemekre – így szerzett magának 42 hadifoglyot egy éjszaka alatt, s egy katonatársa segítségével.

Bár úgy tartják őrült volt, azért eszközeit nem csak ijesztgetésre használta. A háború előtt hol filmforgatásokon, hol pedig sportversenyeken vett részt íjak kíséretében. Már a kezdetekkor, 1940-ben Dunkirknél íjának köszönhette a német haderő lecsökkentését. Sőt, egy évre rá alkotott egy külön „Operation Archery”, vagyis Íjászat hadművelet nevezetű haditervet, amelyet egy norvégiai német helyőrség ellen vetett be, két századossal – és természetesen az íjával – az oldalán.

Mad Jack a kép jobb szélén, karddal a kezében látható egy hadgyakorlaton.

 

A szórakozás a háború alatt sem maradhatott el

Ha háborúról van szó, sok minden eszébe jut az embernek, csak nem a jókedv. Nos, bármilyen ironikusan is hangzik, de a háború idején Jack Churchill még erről sem feledkezett meg, hiszen szembeötlő fegyverei mellett a skót duda sem maradhatott otthon. Az utóbb említett „Íjászat hadművelet” eseténél, ami a Vågsøy-szigeten található Måløynál történt, a March of the Cameron Men című dalt hallgatták meg Churchill katonái a partraszállás előtt. A katona még akkor is a dudáját fújta (pontosan a Will Ye No Come Back Again című számot), amikor tudta, hogy nem győzhet a németek ellen – ugyanis egy hegytetőn, öt másik társával és pár német gránáttal találta magát szemben, amitől sikeresen eszméletét is vesztette.

Az említett eset 1944 májusában Jugoszláviában történt, egy rosszul elsült bevetés eredményeként. Eszméletvesztése után koncentrációs táborba szállították Sachsenhausenbe, ahol előtérbe állított hadifogoly volt. Eleinte a megtévesztő neve miatt, hiszen azt hitték Winston Churchill rokonáról van szó. Rangja miatt viszont később sem került mellékvágányra. Ebből a fogságból egy régi csatornán keresztül sikerült megszöknie, viszont nem sokkal később újra fogságban találta magát Ausztriában. Ahogyan a fegyverzetét, az innen való távozását sem bonyolította túl: 1945 áprilisán, amikor ki kialudt a világítás Mad Jack kisétált a helyszínről. Hősünk nem volt rest tovább haladni bármiféle jármű nélkül, egészen Olaszországig gyalogolt – ez összesen 240 kilométert, és nyolc napot jelentett számára.

Jack Churchill

 

Nem kényszerként tekintett a háborúra

Sőt, egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy szeretett harcolni. Miután Olaszországban amerikai seregek segítségével hazajutott, a rossz állapota miatt egy ideig nem vehetett részt a háborúban. Ekkor már látszódott, hogy a világháború hamarosan a végéhez ér, ez pedig nem okozott örömöt a katonatisztnek. Emiatt Burmába kívánt tovább háborúzni, hiszen itt még a japánok elleni harc nem ért véget. Érkezésok viszont Hirosima és Nagaszaki területén megtörtént az amerikaiak által okozott atombomba robbanás, amely rárakta a pontot az i-re: a második világháború ezennel véget ért.

Mad Jack hangot is adott nem tetszésének: „Ha nem lennének azok az átkozott jenkik, még tíz évig háborúzhattunk volna.” – hangzott az igen militarista kijelentés. 1959-ig viszont nem vonult vissza hadseregtől, ejtőernyősként Palesztinában szolgált, majd egy ausztrál katonai iskolában tanított. Az egyhangúságtól itt sem kellett félteni, ezúttal viszont skót duda helyett szörfözéssel töltötte idejét. Mad Jack 1996-ban, 89 évesen távozott tőlünk.

Látogass el heti előadásainkra a legérdekesebb pszichológiai, tudományos és üzleti témákról. Következő előadásainkat ide kattintva nézheted meg!