Utazz el virtuálisan az exobolygókhoz

on

Az űrhajózás szerelmesei valószínűleg örülnének, ha létezne egy olyan utazási iroda, amely a galaxisba való látogatást is támogatná. Félig-meddig sikerült valami hasonlót alkotnia a NASA-nak, hiszen az újonnan létrehozott Exoplanet Travel Bureau (azaz Exobolygó Utazási Iroda) nevű weboldal lehetővé tesz egy kis virtuális sétát a világegyetemben.

Hogyan kivitelezték az ötletet? A készítők a bolygók adatait felhasználva készítettek grafikát, így mindegyik bolygón 360 fokban lehet körbenézni. Ezeket az adatokat a Kepler nevű űrtávcső által gyűjtötték, hiszen fényképpel egyelőre még nem rendelkeznek az érintett bolygokról – valószínűleg ez a közeljövőben nem is fog változni. Összesen hat ismertebb bolygót ábrázoltak, amelyeket a retro stílusban készült poszterekre kattintva lehet megtekinteni a honlapon.

A Kepler űrtávcső 2009-ben, lassan 10 évvel ezelőtt kezdte szolgálatát az univerzumban, így már csak hónapok kérdése, mikor fogy ki az üzemanyaga. Számtalan információt köszönhetünk ennek az eszköznek, és számtalan marad hátra távozása után is. A Google-nek köszönhetően pedig március óta már mindenki számára elérhetőek az adatelemzések.

A TRAPPIST-1d virtuális felszíne. Fotó: NASA/JPL
A TRAPPIST-1d virtuális felszíne. Fotó: NASA/JPL

A weblap kivitelezői nem csak a csodálatos látványra figyeltek oda, de gondoskodtak arról is, hogy információban sem szenvedjünk hiányt. Ugyanis a virtuális látogatás során egyes elemekre kattintva érdekességeket is olvashatunk, hogyan zajlik egy exobolygó kutatás. Így a látvány és az információk miatt is érdemes ellátogatni az „utazási irodába”.