Hiperszonikus Boeinget terveznek – a hangsebesség ötszörösével lesz képes repülni

on

Elkészült a tervrajza az eddigi leggyorsabbnak mondható repülőgépnek: Amerika repülőgépekkel foglalkozó nagyvállalata, a Boeing mutatta be, hogyan képzelik el az első hiperszonikus repülőgépet. A tervezetet pedig nem csak mézes madzagként tették közzé, valóban elkezdték a repülő műszaki fejlesztéseit.

new-1530033116

A gép megvalósításán már 1956-ban elkezdtek dolgozni; azóta tökéletesítették az elképzelést. A Boeing ötszörös gyorsasággal halad a hang terjedéséhez képest, ami azt jelenti, hogy 6500 km/óra sebességgel is képes lesz repülni. Ez azt jelenti, hogy Londonból Ausztráliába öt óra alatt képes lenne eljutni (most kb. 20 órát vesz igénybe ugyanez a távolság repülővel).

Mivel a tesztelés már pár évtizede tart, így több neves gép is részt vett már benne, mint például az X-15, X-43 vagy X-51 nevű modell. Mivel hihetetlen gyorsaságról beszélünk, így a gép szerkezete sem olyan, mint a hagyományos repülőké. A szokásos turbinák helyett torlósugarakkal dolgoznak – tehát mozgó alkatrész nélkül. A hajtóművek lehűtéséről a folyékony metán gondoskodik, a gép pedig csak majdnem 30 ezer méteren fog tudni repülni, hiszen ezalatt akár darabokban is végezheti a nyomás miatt.

A Boeing állítása szerint a gépek valószínűleg katonai célból lesznek majd használatosak, de a kereskedelmi célt sem tartják kizártnak. A repülők tényleges használata viszont nem a közeljövőben fog bekövetkezni, még 20-30 évet kell rá várni, hogy megszülessen a végleges verzió.