A számítógép, ami kisebb mint egy rizsszem

on

Újabb szenzációs szerkezetet hoztak létre az orvoslás javára – ezúttal a Michigani Egyetem kutatóinak köszönhetjük az eddigi legkisebb számítógépet. A gépezet valóban hihetetlenül apró, hiszen az előző rekordtartó tízszer nagyobb volt nála – az újdonsült csúcstartó pedig még egy rizsszemnél is sokkal kisebb.

Az megdöbbentő méretén kívül a használata is elég jelentős, hiszen diagnosztikai eszközként fog funkcionálni: mivel képes egyes sejtcsoportok hőmérsékletét kimutatni, így ez előrelépést jelenthet a rákos betegek gyógyításában. Bár alátámasztani még nem sikerült, de számos szakember szerint a rákos sejtek hőmérséklete magasabb, mint az egészségeseké. Ennek a bizonyításában lehet nagy segítség az említett kis szerkezet, ezen kívül pedig még számos területen: a vegyiparban, olajiparban, valamint parányi állatok és élőlények megfigyelésében tervezik még használni.

A használata nem egyszerű, hiszen bármilyen világítótest képes befolyásolni a működését. Ezért fontos volt, hogy a kutatók kondenzátorokkal, és ne diódákkal dolgozzanak a készítés során – valamint igyekeztek az elektronikus zajok redukálására is odafigyelni.

De mégis milyen jogon nevezik a szerkezetet számítógépnek?

A kutatók azzal érveltek, hogy a készülék processzorral rendelkezik (ami egy ARM Cortex M0). Bár igaz, hogy az adatok elraktározására nem képes – amint lekerül az adott áramforrásról elveszíti azokat. Mindenesetre újabb előrelépést tapasztalhatunk a technológia, valamint az orvoslás területén is.