Összekötötték három ember agyát, akik meg tudták osztani telepatikusan a gondolataikat

A Science Alert arról számolt be nemrég, hogy hihetetlen nagy lépés történt az agykutatás területén. Egy kísérletben összekötötték három ember agyát és azok képesek voltak kommunikáció nélkül megosztani egymással a gondolataikat.

A résztvevők egy tetriszhez hasonló játékot játszottak, úgy, hogy közben nem használtak semmilyen eddig ismert kommunikációs technikát.

„Ketten egy olyan szobában ültek, ahol látták a pályát, a harmadik társuk meg egy olyanban, ahol a kontroller volt, mégis sikerült a gondolataik továbbításával teljesíteni a játékot.” – írják a bejegyzésben.

Az agy elektronjainak mozgását rögzítették egy géppel, amit jelek formájában közvetítettek a többi agynak. Ehhez nem is kell egy helységeben tartózkodniuk, elég ha birtokukban van az a készülék, ami képes felvenni az agy jeleit és továbbítani egy másik agynak. Természetesen ennek a folyamatnak a fordítottját is képesek elvégezni.

Két „küldő” és egy „fogadó” szerepelt a kísérletben. A küldők úgy tetriszeztek, hogy fejükön elektródákat helyeztek el. Így kellett eldönteniük, hogy hogyan forgassák el a különböző formákat, úgy hogy azok a legjobban illeszkedjen a sorba. De, ők nem voltak képesek a forgatásra.

A forgatás a másik szobában lévő fogadó feladata volt. Ő viszont nem látta a képernyő alját, így nem tudhatta, hogy milyen irányba kell forgatni az adott formát.

A küldők úgy tudták jelezni a forgatás irányát, hogy ránéztek az előttük lévő, két darab, villódzó lámpa valamelyikére. Ha balra kellett forgatni akkor az egyikre, ha jobbra akkor a másikra. A két lámpa különböző gyorsaságban villogott, emiatt az agyuk máshogy érzékelte őket. Ezt az érzékelési különbséget tudták rögzíteni a kutatók, amiket elektródákkal információkká alakítottak. Az így kapott jelet a gép elküldte a harmadik alanyhoz.

A fogadó agyban elektromos impulzusokkal különböző „fantomfényeket” villantottak fel. Ez azt jelenti, hogy kiváltották ugyanazt a hatást, amit a felvillanó fény okozna, de észlelhető fényhatás nélkül. Így a fogadó fél értelmezni tudta az „üzenetet” és aszerint forgatta a formákat, ahogy azt a másik, elszigetelt szobából „tanácsolták” neki.

A három résztvevő végül sikeresen teljesítette a feladatot.

A tudósok szerint ezzel a technológiával képesek lehetünk gondolatokat megosztani egymással anélkül, hogy kommunikálnánk.

Ez egy igazán nagy előrelépésnek számít, hiszen így a jövőben sikerülhet akár nagyobb közösségek agyát hálózatszerűen összekötni. A kutatók már nevet is találtak a technológiának és stílszerűen BrainNet-nek, azaz agyhálózatnak nevezték el.

Egy hatalmas lehetőség, de ennek ellenére a kutatók szerint is még messze van a technológia tökéletesítése, még nem elég megbízható és nagyon lassú az adatátvitel. Viszont nem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy napon a jelenlegi közösségi oldalak az emberek agyának összekapcsolásával, egy hatalmas, valódi közösségi hálózatként működjenek.