Elfelejthetjük a GPS-t? Helymeghatározás műhold nélkül?

Az elmúlt időszak tudományos téren is tele volt érdekes újdonságokkal, most is egy ilyen fejlesztés hírét hoztuk el Neked!

Talán elfelejthetjük a műholdas helymeghatásozást és navigációt? A GPS a múlté lesz? Brit technikai fejlesztők, azt mondják, hogy igen! Ugyanis az elmúlt években megalkottak egy olyan szerkezetet, ami külső jel nélkül is képes megmondani a pontos tartózkodási helyünket.

Könnyen lehet, hogy ez a találmány lesöpri a GPS-t és más konkurens helymeghatározó fejlesztést.

A londoni Imperial College és az M Squared fejlesztőcsapatát illeti a dicsőség.
Egy kis anyagi háttértámogatással, amit a brit Védelmi Minisztérium nyújtott nekik, kifejlesztették a világ első kvantumiránytűjét, ami műholdak nélkül is képes bármilyen helyszínt megtalálni a Földön. A legjobb benne, hogy mivel nem szorul a műholdak jeleire, ezért félrevezetni sem lehet. Ez a katonai egységeknek és titkosszolgálatoknak, vagy bárkinek aki nem szeretné elárulni a pozícióját különösen hasznos lehet. De kifejezetten jó szolgálatot tehet, amikor lopakodó üzemmódban kell, például egy atommeghajtású tengeralattjárónak haladnia. Így képes lesz rá, hogy semmilyen jelet ne adjon ki és ne fedje fel kilétét.

Ez egy hihetetlen nagy ugrás lehet a GPS-rendszerekhez képest. Mivel a műholdak jeleit bármikor megtudják hackelni, a nagyon magas pontokon vagy éppen a nagyon alacsonyakon egy GPS simán elveszítheti a jelt, ezért ez az új találmány sokkal biztonságosabb lesz.

A feltalálók a „kvantum gyorsulásmérő” nevet adták neki, ami tulajdonképpen egy adott tárgy sebességének változását méri. Továbbá méri az abszolút nulla fokra hűtött atomok mozgását, amihez egy teljesen egyedi lézert fejlesztettek ki.
Működésének lényege, hogy az atomok hullámtulajdonságát az eszköz gyorsulása befolyásolja.
Az így bekövetkezett változást pedig pontosan és gyakran méri. Ismerve a kiindulási pontot, az eszköz képes minden pillanatban meghatározni, hogy éppen hol vagyunk.

A fejlesztők szerint hamarosan kereskedelmi célra is elkezdik gyártani ezt az eszközt. Persze, azért még várnunk kell egy kicsit arra, amíg hozzánk is elér.

Szerinted egy ilyen kütyü a mindennapi életben is hasznos lehet?

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!