Mit éreznek a kutyák és mi játszódik le az agyukban?

on

Ha neked is van egy tündéri barátod, egy kutyus személyében, akkor már te is gondolkodtál azon, hogy bizonyos helyzetekben mi járhat a kutyád fejében.

Szerinted is érdekes lenne bele látni a fejükbe?

Képzeld, a kutyák viselkedésével foglalkozó kutatóknak ez már sikerült. A több éves kutatások alatt rájöttek, hogy számtalan hasonlóság van az emberek és a kutyák érzelmei között.

A British Columbia Egyetem szaktekintélye, Stanley Coren, aki a kutyák viselkedéstanának tudósa, munkássága során számos izgalmas dologra mutatott rá.

Ugyanúgy éreznek, mint az emberek?

A vizsgálatok során megállapította, hogy a kutyák gondolkodása egy két éves gyerekével azonos szinten van. Képes azokra az alap érzelmekre, mint mi emberek ebben a korban. Ezek az öröm, a félelem, a harag, az undor, az izgalom és a szeretet. Természetesen a bonyolultabb emberi érzelmek nem alakulnak ki náluk.

Nagyon érdekes, hogy érzelmeik ugyanolyan agyi felépítésben születnek meg, ugyanolyan hormonok termelődnek és ugyanolyan kémiai folyamatok zajlanak le bennük, mint bennünk emberekben. Például a ragaszkodás és szeretet érzéséhez, ugyanúgy oxitocin kapcsolódik.

Képesek arra, hogy mosolyogjanak?

Többek között megfigyelte azt is, hogy a kutyák örömüket nem csak ugrándozással és farokcsóválással tudják kifejezni, hanem bizony tudnak mosolyogni is. És itt ne a manipulált, übercuki, mosolygós, kutyás képekre gondolj.

Van egy bizonyos arckifejezés, amikor nyitott szájjal, előre csúszó, kilógó nyelvvel és csepp alakú szemekkel néznek ránk, amitől mi természetesen elolvadunk. Na ez a kutyavigyor.
Így mosolyognak ránk, amikor kiegyensúlyozottak, nyugodtak vagy éppen játszanak, esetleg a gazdi körül sündörögnek. Egyébként funkcionalitásában nagyon közel áll az emberi mosolyhoz.

kutya-2

Valóban álmodnak is, mint mi?

Igen! Ha kutyatartó vagy és aludtál már ebeddel együtt, akkor te is tapasztalhattad, hogy olyan mintha álmodna. Például van, hogy ő is hirtelen megmozdítja lábát alvás közben. Bizony, ilyenkor álmodik.

A kutyák agya hasonló az emberéhez.

Alvás közben agyhullámai ugyanolyan tevékenységeket mutattak, mint az embereké, még az alvás stádiumuk is hasonlóképpen épül fel.

Érdekli őket a tv műsor? Mit látnak belőle?

Talán ezt is megfigyelted, hogy kutyusodat is érdekli, amit a tv-ben nézel. És valóban, képes egy rövid időre lekötni őt egy-egy jobb műsor.

De valószínűleg nem mozi élmény élnek át közben, mivel mozgásérzékelésük sokkal jobb, mint a miénk. Ezért valószínűleg a kutyák kevésbé látják valóságosnak a képkockákból összetevődő mozgást.

Tudják, ha rosszat tettek?

Biztosan már te is próbáltad nevelni, megdorgálni a kis házőrződet, amire ő nyakát behúzva, bevágta a bűnbánó, szégyenkező, lentről felfelé pislogó arcát. Ezután te már nem voltál képes rá haragudni.

A kutatók szerint, bármennyire is szeretnénk egy ilyen esetben nem azért néz így ránk, mert tudja, hogy rosszat tett. Ő csak attól fél, hogy a gazdi mit fog most reagálni, mondja Dr. Alexandra Horowitz kutyaviselkedés-kutató. Tehát valószínűleg nem érzékeli, ha rossz fát tett a tűzre.

A fenti eredmények csodálatosak, de gazdiként már ezt sejthettük. Mindannyian olyasvalakit ismerhettünk meg kedvencünkben, aki a legjobb barátunkká vált és talán még lelki társunkká is!

 

Csatlakozz hozzánk Facebookon!

Be Smart Klub és kitárul a világ!