Így lesz vége a világnak! – 4 forgatókönyv, ami véget vethet világegyetemünk létezésének

Hogy egyszer vége lesz mindennek, az biztos! Ezzel nem mondunk semmi újat. A kérdés csak az, hogy az a vég mikor és hogyan fog bekövetkezni?

Találtunk 4 forgatókönyvet, ami a világegyetem kimúlását vetíti előre. Olyan csillagászok és fizikus elméletei, aki szakmájuk kiemelkedő alakjai. Vesd hát bele magad és fedezd fel Te is a vég lehetséges okait!

Több száz kozmikus esemény ismert, amelyek elpusztíthatják a bolygónk életét. Nagy energiájú napsugarak, kataklizmikus hatások, gamma-sugárzás, közeli szupernóva, stb, stb. De mi lesz az egész univerzummal?

Az univerzum sorsa lényegében három dologtól függ: az univerzum általános alakjától, sűrűségétől és a létező sötét energiától.

Az alábbi 4 elmélet, avagy forgatókönyv ezeket a történéseket vetíti előre.

1. A Big Rip, azaz a Nagy Szétszakadás

Az első elmélet szerint az univerzumunk folyamatosan bővül. Ez azért történhet meg, mert van egy titokzatos energiaforma, amit a tudósok „csak” sötét energiának neveznek. Sajnos azt még ők sem tudják, hogy mi is ez az energia pontosan, de abban biztosak, hogy létezik és terjeszkedik.

Ezen elmélet atyjai arra a feltételezésre jutottak, hogy a sötét energia növekedése csak egy bizonyos ideig folytatódhat. Egészen addig, amíg a világmindenség szét nem szakad, amíg a galaxisok, a csillagok, a bolygók és az anyag is, szubatomi építőelemeire nem válik, ekkor már nem lesznek képesek arra, hogy együtt maradjanak, szétválnak és előidézik a Nagy Szétszakadást.

Robert Caldwell, a Dartmouth College elméleti fizikusa szerint, ez az esemény körülbelül 22 milliárd év múlva következhet be. Ekkorra a Nap már teljesen megváltozik és a Föld a hő martalékává válik, majd a múlt homályában eltűnik.

2. A Big Freeze, azaz a Nagy Fagyás

A világegyetem végének egy másik népszerű forgatókönyve is a sötét energia működésének természetére támaszkodik.

Ezen elmélet felállítói szerint a világegyetemünk folyamatosan növekvő sebességgel bővül. A gyors növekedés következtében a hő a térben szétszóródik. Eközben a galaxisok, a csillagok és a bolygók egyre távolabb és távolabb kerülnek egymástól. Ennek következtében pedig egyre hidegebb és hidegebb lesz, amíg a világegyetem hőmérséklete el nem éri az abszolút nullát.

Az abszolút nulla pedig azt jelenti, hogy minden mozgás leáll.

Egy ilyen pedig helyen semmi sem létezhet, mivel szó szerint nincs energia. Egyáltalán. Sehol.
Ez az a pont, amikor a galaxisok tüzes bölcsők helyett jéghideg koporsókká válnak, amelyek tele lesznek halott csillagok maradványaival.

Sok csillagász és fizikus úgy véli, hogy ez az egyik legvalószínűbb forgatókönyv.

3. A Big Crunch, azaz a Nagy Reccs

Mások úgy gondolják, hogy a Nagy Reccs, ami a Nagy Bumm közvetlen következménye, végezheti be az univerzum sorsát.

Ezen elmélet alapja, hogy az univerzum terjeszkedése nem folytatódhat örökké.

Egy idő után, az univerzum elkezdi az összeomlás folyamatát, amíg a létező összes anyag és részecske szuper sűrű állapotba nem kerül.

Néhány tudós szerint ilyen esemény már történt korábban is. Szerintük a Nagy Bumm is egy ilyen ciklikus esemény eredménye lehetett. Úgy gondolják a jelenlegi univerzum is egy korábbi univerzum összeomlása után jött létre.

Ellentétben az első két forgatókönyvvel, ez a modell az univerzum „zárt” geometriájára támaszkodik. Ezt úgy képzeld el, mint egy lélegzetvételt. A Big Bang volt a „kilélegezés”, a Big Crunch lesz a „belégzés”. E szerint az elmélet szerint az univerzum folyamatos ciklikus mozgásban van. Kibontakozik, majd összeomlik. Olyan, mint egy mitikus phoenix: halála újjászületés is egyben.

4. A Big Slurp, azaz a Nagy Szürcsölés

Ez az elmélet csak néhány évvel ezelőtt látott napvilágot. Ebben a forgatókönyvben a Higgs-bozon részecske játszik nagy szerepet, ami jelen van az univerzumunk minden pontján.

Az univerzumban lévő vákuum természeténél fogva instabil, egy örökös “áttétes” állapotban létezik. A Nagy Szürcsölés bekövetkeztekor a világegyetem olyan katasztrofális eseményt tapasztalna meg, amilyent azelőtt még soha. Ennek következtében egy másik, alternatív világegyetem „buborékja” jelenne meg a miénkben. Ha ez a buborék alacsonyabb energiájú állapotban lenne, mint a miénk, akkor teljesen megsemmisülnénk.

Ez gyakorlatilag egy vákuum-meta-stabilitási esemény, amely bármelyik pillanatban megtörténhet, bárhol a világegyetemünkben, akár napjainkban is. A buborék a semmiből bukkanhat fel, fénysebességgel elkezdhet bővülni, amíg teljesen el nem nyel minket.

Félelmetesen hangzik, nem igaz? Ha az univerzumunkat nézzük, akkor tényleg nem is annyira szórakoztató, ezen forgatókönyvek egyike sem.

De szerencsénkre, ezekből az eseményekből mi nem sokat fogunk megtapasztalni, mert ha ilyen tempóban melegszik a Napunk, akkor egyik bolygó sem, így a Föld sem éri meg, hogy az univerzummal együtt semmisüljön meg.

A csillagászok szerint 1,1 milliárd év múlva Napunk már eléri azt a szintet, amivel élhetetlenné teszi a bolygónkat. Így nem kérdés, hogy ezekből még utódaink sem sokat fognak megtapasztalni.

Te mit gondolsz erről? Szoktál azon gondolkodni, hogy mi lesz a Földdel, ha mi már nem leszünk? Foglalkoztat ez a téma?
Oszd meg velünk gondolataidat!

Gyere el közelebbi eseményeinkre, hogy egyéb izgalmas témáról is tanulhass!
Ide kattintva meg is nézheted őket!

Jah, és ne feledd, kövess a Facebook-on is, hisz ott találsz meg minden fontos információt!

Be Smart Klub… és kitarul a világ!

Forrás: Four Ways That Our Universe Might End, According to Science