A magyar Gömböc adagolhatja hamarosan az inzulint a cukorbetegeknek

A Massachusettsi Műszaki Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan injekció kapszulát, amely az inzulint a gyomron át juttatja be a vérbe.
Közvetlenül a gyomorfalba injekciózó kapszula alakját a magyar tudósok által kifejlesztett Gömböc alapján tervezték meg, melynek alakját a leopárdteknős páncélja ihlette.

A kapszula egy parányi inzulintűt tartalmaz, amely a gyomorba érve fejti ki hatását, így a vércukorszint csökkenéséhez elegendő mennyiségű inzulin vihető be a szervezetbe. De ez a módszer hasznos lehet más gyógyszerek adagolásához is.

Mivel ez az eszköz egy tűt tartalmaz a legfontosabb, hogy a megfelelő irányba álljon mindaddig amíg a gyomorba ér. Ez okozta a legnagyobb fejtörést az amerikai kutatóknak.

A probléma megoldásán dolgozva találtak rá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanárai, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, tanulmányaira.

Az egyik tanulmány az egyetlen stabil egyensúlyi ponttal rendelkező test felfedezéséről, a Gömböcről szólt, míg a másik a leopárdteknősök páncélja és a Gömböc közötti kapcsolatról.

A Gömböc számos más területen is hasznosnak bizonyul. Így például a Pennsylvaniai Egyetem drónlaborjában is.

A rajban röptetett repülő robotoknál gyakori probléma, hogy könnyedén kibillennek egyensúlyukból és összeütköznek egymással, de a Gömböc alakú keretbe foglalt drónok könnyedén visszaállnak egyensúlyi pontjukba.

„Fontos tudni, hogy a Gömböc akkor is jó kiindulópont a mindig egy irányba álló tárgyak tervezésekor, ha azok nem teljesen homogén szerkezetűek. De ha az alakja hasonlít hozzá, akkor már nagyon kis súlyeloszlás-különbséggel Kelj fel, Jancsivá változtatható” – mondja Domokos Gábor.

A Gömböc kiemelkedő példája annak, hogy egy látszólag jelentéktelen kutatás, ami nem kapcsolható semmilyen konkrét problémához, hogyan válhat egyszerre hihetetlenül hasznossá, hogyan nyerhet gyakorlati alkalmazást.

„Egy tisztán matematikai ötletből lett egy fizikai test, amely aztán eljutott a legkülönfélébb alkalmazásokig. A tudományban a véráram minden irányban folyik. Van, amikor az alkalmazás kér tanácsot a matematikától, és van, hogy fordítva. A Gömböc mindennél világosabban mutatja, hogy az alap- és az alkalmazott kutatás egymástól függetlenül fontos, és hogy melyik lesz nagyobb hatással a másikra, azt csak az élet határozhatja meg. Mindkettőt támogatni kell, méghozzá hosszú időn keresztül, hiszen a mi esetünk, amikor egy matematikai felfedezés tíz év múlva már a gyógyszeriparban nyer alkalmazást, kirívóan rövid folyamatnak számít.” – mondja Domokos tanár úr.

Hasonlóan érdekes témákról hallhatsz előadásainkon!
Gyere és tedd fel kérdéseidet bátran!

Kövess Facebook-on is, hogy ne maradj le az új előadásokról!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás: Geometry and self-righting of turtles
Mono-monostatic Bodies: The Answer to Arnold’s Question
An ingestible self-orienting system for oral delivery of macromolecules