Fejlemény a depresszióval kapcsolatban

A Nature Neuroscience folyóiratban publikált új, a témában az eddigi legnagyobb tanulmányból kiderül, hogy összefüggés lehet a depresszió és a genetika között.

Több száz gént hoztak összefüggésbe ezzel a betegséggel. Ezek szerint mégis csak van alapja annak, hogy léteznek olyan személyiségtípusok, amelyek hajlamosabbak lehetnek a depresszióra.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatásának alapját, több mint kétmillió ember DNS-ét és egészségügyi adatait tartalmazó adatbázisok adták.

Egy újfajta statisztikai módszert alkalmazva 269 olyan gént azonosítottak, amely összefüggésben áll a depresszióval.

Érdekesség, hogy a DNS-ek egyes részei megegyeznek a depressziós és dohányos embereknél is. Ebből következtethetünk arra, hogy néhány embernél a depressziónak köze lehet a dohányzáshoz is. De természetesen további vizsgálatokra lesz szüksége, hogy az összefüggéseket pontosítani tudják.

A tanulmány szerint depressziót okozhat a szorongással és az érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmus is. Ez arra enged következtetni, hogy összefüggés van a betegség kialakulásának esélye és a különböző személyiségtípusok között.

„Ezek az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a depresszióért részben a génjeink a felelősek. Reméljük, hogy az eredményeink segítenek megérteni, hogy bizonyos emberek miért hajlamosabbak jobban a depresszióra, mint mások, és, hogyan tudnánk a jövőben hatékonyabban segíteni a depresszióval és szorongással küzdőkön” – mondta a kutatást vezető professzor.

Ha még olvasnál igazán érdekes híreket, akkor kövess minket a Facebook-on!

Ha személyesen hallgatnál érdekes előadást, akkor gyere el a legközelebbire.
Ide kattintva megnézheted, hogy milyen előadás vár rád legközelebb!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás