Újdonság a bőrgyógyászat háza táján! – Mobil printer nyomtathatja a sebeket gyógyító bőrt

Nagy fejlesztés van készülőben az orvostudomány területén.

A Wake Forest Intézetben kifejlesztettek egy úgynevezett bioprintert, amely képes a beteg saját sejtjeiből megújítani a bőrt. Ezáltal egy új fejezet nyílik a bőrgyógyászatban, mivel így kíméletesebben sikerül meggyógyítani a bőrsérüléseket és megújítani a bőrt.

A WFIRM 3D készüléknek nagy előnyt bítzosít az is, hogy kerekeken a korházi ágyakhoz tolható, így könnyebben fogják tudni ellátni a betegeket.

„A technológia különlegessége, hogy mobilitása miatt a helyszínen kezelhetők vele súlyos sebesülések. Szkenneléssel és méréssel a sejtek közvetlenül oda helyezhetők, ahol bőrt kell képezniük” – magyarázta Sean Murphy, a kutatást vezető doktor.

A kutatók rájöttek, hogy a gyógyulás alapjául szolgáló bőrsejtek izolálhatóak a sértetlen szövetekből. Ezt kihasználva fejlesztették ki ezt az új technológiát, ami a bőr természetes megújulási képességén alapszik.

„Saját sejtekkel sokkal gyorsabb a gyógyulás” – összegzi James Yoo, a kutatás másik vezetője.

A rendszer leutánozza és felgyorsítja a normális bőrszerkezet működését és kialakulását.

Hogy működik?

A beteg egészséges sejtjeiből „tintát” vagyis a mintát vesznek, majd hidrogél anyaggal feltöltik az úgynevezett „nyomtatót”. Ezután integrált képalkotó technológiával leszkennelik a sebesülést. Az adatokat a szofverbe táplálják, amely majd utasítást ad a nyomtatófejnek, hogy lépésről-lépésre,  rétegről-rétegre, printeljen a sebben.

Az embereken még klinikailag nem tesztelt szerkezettel kiváltható lenne a manapság használt bőrátültetés, amit jelenleg a sebesülések és égési sérülések kezelésére használnak.
A bőrátültetés kockázatai és fájdalmai így kiválthatóak lesznek, hiszen nem fogja korlátozni semmi az összegyűjthető egészséges bőr mennyiségét vagy a donorok által „kölcsönadott” szövetek esetleges kilökődését is meg lehet majd előzni ezáltal.

Ez az új technológia nemcsak kevésbé kockázatos, hanem a költségei is jóval alacsonyabbak lesznek, mert a beteg saját sejtjeit fogják felhasználni a gyógyításban.

Hallanál még újdonságokról? Akkor gyere el legújabb előadásainkra!
Ide kattintva megnézheted közelgő eseményeinket.

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás