Halottnak nyilvánítva – Hivatalosan is halottnak nyilvánították az Opportunity marsjárót

Pár napja az űrkutatási hivatal közzétette, hogy miután nem ad jelet magáról halottnak nyilvánítják a rekordot döntő marsjárót, amely a vörös bolygó felszínét vizsgálta.

A Opportunity névre keresztelt marsjáró 2004 óta szelte keresztül-kasul a Marsot. Mindösszesen 45 kilométert tett meg pályafutása során, de e csekélykének tűnő út az eddigi leghosszabb. Ezalatt hatalmas felfedezéseket tett, hiszen ő talált víznyomokat a Mars felszínén.

Sajnos úgy néz ki, sorsa bevégeztetett, mert június óta nem ad életjelt magáról.
Valószínűleg egy homokvihar jelentette számára a véget, ami betemette, így napelemei nem tudtak újratöltődni és akkumulátorai lemerültek.
Már több mint 600 ébresztő parancsot adott a NASA neki, de mindhiába, válasz nem érkezett.

Az űrkutatási hivatal az utolsó próbálkozások után pedig hivatalosan is bejelentette, hogy elveszítették, de hozzátették, hogy felülmúlta az elvárásokat, így büszkék az eredményekre.

Egyébként Opportunityt nem egyedül küldték felfedező útra, de testvére Spirit, már 2011-ben megadta magát a vörös bolygón uralkodó környezeti nyomásnak.

A 2003 júliusában útnak indított marsszondák 455,4 millió kilométert tettek meg, amíg elérték a Mars felszínét.

Mai szemmel nem is tűnik olyan különösnek, de hiper-szuper felszerelésük volt.

Volt rajtuk mikroszkopikus- és panoráma kamera, spektrométer és különböző mágneses mérők. Sőt, még robotkarjuk is volt, hogy az érdekesebb leleteket közelebbről is megvizsgálhassák.

Az Opportunity fő feladata az volt, hogy víz nyomai után kutasson. Ezt sikerrel teljesítette is, mert bizonyítékot talált arra, hogy a Mars felszínén valószínűsíthető, hogy hosszú időn keresztül volt folyékony víz.
Erre utal, hogy talált hematit, gipsz, karbonát-és szulfátásványokat is, amelyek jellemzően vizes közegben alakulnak ki.

Az Opportunity amellett, hogy elvégezte fő feladatát, 2014-ben új rekordot állított fel, ekkor körözte le a Szovjetunió távirányítású holdjáróját, azzal, hogy 40,2 földönkívüli kilométert tett meg.

Gratulálunk Opportunity és nyugodj békében!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás