A kutya és a gazdi érdekes kapcsolata – A szorongó kutya a gazda szorongását jelzi?

A napokban közzétett kutatásból, amit az ELTE etológia tanszékén végeztek, kiderül, hogy kapcsolat lehet a gazdi és a kutya lelkiállapota között.

Léteznek olyan viselkedési problémák, amikre nagyon sok gazdi panaszkodik. Nem is gondolnak arra, hogy több van a dolog hátterében, mint egyszerű neveletlenség.

A házasítás következében olyan érzelmi kapcsolat jött létre a kutyák és gazdájuk között, ami nagyban hasonlít a kisgyerekek és szülők közötti kapcsolathoz.

Van úgy, hogy a magára hagyott kutya naphosszat ugat, szűköl, szétszedi a lakást, vagy ne adj Isten kárt tesz magában. A kutatók szerint a kutya viselkedésében ilyenkor a szeparációs szorongás tünetei dúlnak, továbbá e viselkedés és a gazdi aggodalmaskodása között is találtak összefüggést.

Viselkedéskutatásokban kimutatták, hogy a szüleitől elválaszott gyerekek viselkedése függ az anya vagy az apa viselkedésétől, aggodalmaskodásától, valamint attól, hogy mennyire kiszámítható vagy nyugodt a viselkedésük illetve, hogy milyen biztos pontot jelentenek a gyerek életében.

Nagyon érdekes, hogy az egyedül hagyott kutyák viselkedése mennyire hasonló az egyedül hagyott gyerekekéhez. Faragó Tamás az ELTE etológia tanszékének vezető kutatója erre az érdekes összefüggésre kereste a választ.

Számos kutyatartó gazdit kérdeztek arról, hogy milyen viselkedést mutat kutyájuk, ha egyedül hagyják őket valamint a gazdik milyen érzésekkel hagyják magukra kutyájukat.
Továbbá az is érdekelte őt, hogy mit gondolnak mennyire fog stresszelni a kutyájuk illetve, mennyire aggasztja őket ez a helyzet.

A kérdésekre kapott válaszokból kiderült, hogy a gazdik saját érzéseiktől, kötődési stílusuktól függhet a kutyusok „problémás” viselkedése.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden kutyának, aki rosszul viseli az egyedüllétet, gazdája is viselkedési problémával küzd.
De minden esetre, az bizonyosságot nyert, hogy a kutya viselkedése nem független a gazdi kötődési viselkedésétől.

Forrás:
Attachment styles in dogs and their relationship with separation-related disorder 
A szorongó kutya a gazda szorongását jelezheti