A Vénuszon is lehetett élet

A Vénuszon is lehetett élet sok-sok millió évvel ezelőtt, olvasható a NASA Goddard Űrközpont tanulmányában. A nemrégiben megjelent tanulmány szerint, a jelenleg 450 Celsius-foknál is magasabb felszíni hőmérsékletű Vénuszon valamikor megtalálhatóak voltak az élet alapfeltételei.

Valószínűsíthető, hogy több milliárd évvel ezelőtt hatalmas óceánok boríthatták a szerelem istennőjéről elnevezett bolygó felszínét. Ezek az óceánok segíthettek abban, hogy megfelelően lehűljön a bolygó felszíne, ahhoz, hogy kifejlődhessen rajta az élet.

Az óceánok létezésére többek között a bolygó forgási sebessége utal. Jelenleg a Vénusz az a bolygó, amelyik a leglassabban forog a saját tengelye körül a Naprendszer bolygói közül. De nem volt ez mindig így. A NASA Vénuszon végzett geológiai és felhőrendszeri megfigyelései szerint a régmúltban sokkal „földiesebb” lehetett ez a bolygó is.

Michael Way és munkatársai számításokat végeztek, arra vonatkozóan, hogy az óceánok mennyire lassíthatták a bolygó forgását. Úgy találták, hogy közvetlenül a létrejötte után, a Vénusz és a Föld nagyjából hasonló gyorsasággal foroghatott. Ennek köszönhetően alkalmas lehetett az életre.

A kutatást vezető szerint:

„A Vénusz azért maradhatott hűvös, mert a felhők visszaverték a napsugárzást. Ez a hatás sokkal élhetőbbé tette a bolygót az ősi életformák számára. De aztán az elszabaduló üvegházhatás úgy felforrósította, hogy az élet lehetetlenné vált rajta.”

Szóval, ma már nem valószínű, hogy van élet a Vénuszon. A magas hőmérséklet hatására minden elpusztult, ha volt egyáltalán valamilyen életforma.

De ha nem vigyázunk, az üvegházhatás következtében ez fog történni szeretett Földünkkel is! 🙁

Hallgatnál még érdekes tudományos előadásokat?
Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, kövess minket és gyere el legközelebbi előadásunkra!

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás:
Venus may have had a climate suitable for life billions of years ago
Élet lehetett a Vénuszon pár milliárd évvel ezelőtt