Nem is gondolnád, többek között miért hizlalnak a készkaják

Bizonyára senkinek nem kell különösebben taglalni, hogy a gyorséttermi kaják hizlalnak.
Az ízfokozóval teletömött ételek és édességek túlzott fogyasztásának elengedhetetlen következménye, hogy kórosan elhízunk.

Egy újabb kutatás eredménye azt mutatja, hogy nem feltétlenül csak a magas kalóriatartalom miatt hízunk el. A Cell Metabolism szaklapban megjelent kutatás eredménye azt mutatja, hogy az egészségtelen étrend és a kényszeres elhízás között egyéb összefüggés is van, mint a kalóriák magas száma.

Az Egyesült Államok Nemzeti egészségügyi Intézete által végzett kutatásban randomizált alanyokat vetettek be, akik két hétig csak magas feldolgozottságú élelmiszereket „ehettek”.
A kontroll csoport tagjai természetesen ez idő alatt egészségesen étkeztek. Két hét elteltével az étrendet felcseréltek a két csoport között.

Mindkét csoport tagjai 20-30 év körüli fiatalok voltak, akiket véletlenszerűen osztottak el.
Napi 3-szor kaptak enni, főételeket és rágcsálnivalókat és nem volt kikötve, hogy ki mennyit ehet.

Az agyon feldolgozott étrenden élőknél azt figyelték meg, hogy sokkal többet ettek, mint amennyit alapból kívántak. Érdekesség, hogy még azok is, akiknek különösebben nem ízlett a kaja.

Két hét alatt napi 508 kalóriával többet vittek be a szervezetükbe és 1 kilogrammot híztak. Ezzel szemben, amikor egészséges ételeket ettek, leadtak 1 kilot.

A kutatók azt eddig is tudták, hogy a magas feldolgozottságú ételek függőséget okozhatnak. De eddig azt gondolták, hogy az étkezések közötti nassolás az oka a kóros elhízásnak.
Viszont most kiderült, hogy a főételek bevitelénél is hajlamosak vagyunk a túlevésre.

Feltételezésük szerint az alacsony rosttartalmú készételeket gyorsabban lehet elfogyasztani, így lassabban jut el az agyunkba a jóllakottság érzése.
Ezzel szemben a nyers vagy alacsony szinten feldogozott, kevés hozzáadott cukrot, sót, zsírt tartalmazó ételeket lassabban fogyasztjuk, így jut idő a feldolgozásra is.

Ebben a kutatásban ismét bizonyítást nyert, hogy az elhízás elleni harcban nagy szerepe van az eredeti élelmi struktúrájától megfosztott ipari élelmiszereknek.

Te milyen ételeket szoktál fogyasztani? Mennyire vagy tudatos a táplálkozásodat illetően?
Mi igyekszünk és néha sikerrel is járunk! 🙂

Be Smart Klub… és kitárul a világ!

Forrás:
New Study Shows What Eating ‘Ultra-Processed’ Food For 2 Weeks Does to Your Body
Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake