Most kiderül! A fehér és a barna cukor közötti különbség

Ha most közvélemény kutatást tartanál például a munkahelyeden és megkérdeznéd, hogy a fehér vagy a barna cukor egészségesebb-e, biztosak vagyunk benne, hogy 10-ből 9-en azt válaszolnák, hogy a barna egészségesebb. Abban is biztosak vagyunk, hogy konkrétan senki sem tudná megindokolni az okát. Ennek jártunk most utána.

Valószínűleg a kinézete és az ára miatt gondoljuk úgy, hogy a barna egészségesebb pedig ez valójában csak egy jól működő marketing kampány következménye, ami elhiteti velünk, hogy a barna egészségesebb, ezért drágább.

Noha van különbség a kettő között, az egészségünkre gyakorolt hatása mindkettőnek ugyanaz. Lényegében a barna cukorban 5-10%-al több melasz található, ennek köszönhető a színe, karamelles íze és ragacsosabb állaga.
Ez a különbség pedig az előállítás módszerében rejlő különbség következménye.

Mindkét cukor fajtát cukornádból vagy cukorrépából nyerik ki. Ugyanolyan eljárással tisztítják, gyalulják (szeletelik), áztatják és préselik. Így keletkezik egy nagyon magas cukor tartalmú oldat, amit különféle szűrési módszerekkel megtisztítanak, amíg csak a víz és cukor marad.
Az így kapott tiszta oldatot felfőzik, elpárologtatják belőle a vizet. A hátra maradt cukros pépet pedig addig centirfugázzák, amíg az kihűl és kikristályosodik.
Ennek a folyamatnak mellékterméke lesz a melasz. Egy sűrű, sötétbarna cucc, ami nagyjából 50% cukrot tartalmaz illetve mindenféle egyéb nitrogén tartalmú szerves anyagot.
Ez a melasz sok esetben az állati takarmányok részévé válik, mert emberi fogyasztásra nem megfelelő, nem elég gusztusos. Na, és a barna cukor attól lesz barna, hogy ebből a melaszból egy keveset a legvégén hozzáadnak.

A barna cukorban ezáltal igaz, hogy kevesebb lesz a kalória, de csak 3-4%-kal, mint a fehér cukorban. Ez pedig nem számottevő. Élettani hatásai gyakorlatilag nem különböznek a fehér kristálycukorétól.

Forrás:
The Claim: Brown Sugar Is Healthier Than White Sugar
Brown Sugar vs. White Sugar
Is brown sugar a healthier alternative to white sugar?
Kitchen Science: What’s the Difference Between Brown and White Sugar?