Az egész világ gondja az amazonasi erdőtűz?!

Braziliában helyezkedik el az amazonasi esőerdő kétharmada, ami a világ legnagyobb összefüggő esőerdeje. Sajnos, napjainkban elég nagy tragédiákat él meg ez a terület, amelynek jelentős szerepe van a földi ökoszisztéma egészségében.

Kiemelt szerepet töltenek be a biológiai sokszínűségben, hiszen igaz, hogy az esőerdők csak a Föld 6-7%-át borítják be, de itt él a fajok több mint fele. Több mint 40 ezer növényfajnak, 2200 különböző haltípusnak, 427 emlőstípusnak, 2,5 millió rovarfajnak és 1 millió őslakos, indiánnak ad otthont.

Az elmúlt 50 évben az esőerdők 17%-a tűnt el, s ha ez a folyamat nem áll meg akkor nagy baj lesz, hiszen ez a hatalmas zöld terület szavannává változhat.

A jelenleg tomboló erdőtüzet a brazil gazdák által gyakran használt égetéses földművelés és területszerzés következményének tartják, ami nem egy nagy összefüggő tűzként terjed, hanem mint többezer lángoló kis pokol.

Itt egy kis videó, ami szemlélteti, hogy mi is történik valójában:

A brazil űrkutatási intézet adatai szerint idén 75 ezer ilyen „kis” tüzet regisztráltak, ami 85%-al több mint a tavalyi év azonos időszakában.

A területi adottságoknak köszönhetően, nem ritka a természetes erdőtűz sem, mivel ez egy nagyon meleg és száraz időszak. De a mostaniak esetében túl sok a véletlen egybeesés.

Az illegális erdőírtásnak nem tesz jót a jelenlegi kormány politikája sem, ami még bátorítja is az ilyen jellegű területfoglalást. Ezzel csak egy a gond, hogy az esőerdőkből mesterségesen kialakított termőföldek általában nem jó minőségűek és hamar kimerülnek, ezért újabb területeket irtanak ki, ami a Föld erőforrásainak vészes feléléséhez vezet.

Ezen a térképen jól látszik, hogy mekkora a légkörünk szennyezettsége és hol vannak a legnagyobb gondok.

Az erdőírtásnak drámaibb következményei is lehetnek: ha kevesebb az erdő, csökken a csapadék- és felhőképződés, a légkör vízmegtartó képessége, emelkedi a hőmérséklet, a terület egyre szárazabbá válik, az állatfajok és az emberek élőhelye elpusztul.

Bolsonaro Brazília miniszterelnöke olyan politikát folytat, amely nem teszi lehetővé, hogy ez a folyamat megálljon, hiszen ő mindenekelőtt a brazil gazdaságot nézi. Az új mezőgazdasági területektől azt várja, hogy növelni fogják a brazil éleszínvonalat és a gazdasági mutatókat.

Így történhet meg az, hogy a kormány környezetvédelmével megbízott miniszter az egész klímaváltozást csak egy marxista összeesküvés elméletnek, egy kínai propagandának titulálja.

Az, hogy a jelen kormány nem veszi komolyan a környezetvédelmet nem titok, hisz lehetőséget adott arra is, hogy a mezőgazdasági minisztérium megszüntesse az Amazonas-medence esőerdőinek védettségét.
Tehát igazából nincs is, amiről beszélni…

A kérdés nem az, hogy van-e globális hatása az amazonasi erdőtűznek, hanem az, hogy mekkora.

Olvasnál még a témában? Mi innen informálódtunk:
Rainforest On Fire