A villamos dilemma

A villamos dilemma (angolul “trolley problem”):
Látod, hogy közeleg egy villamos és 5 gyalogost fog elütni, mikor hirtelen látsz egy váltót, ami eltereli a villamost egy másik útra, de akkor egy munkás meg fog halni. A kérdés: mit választasz? Átállítod a váltót és a munkás haljon meg vagy az 5 gyalogos?

A második dilemma, hogy megint 5 gyalogos fog meghalni, viszont a hídon melletted van egy nagyobb méretű munkás, akit, ha lelöksz a sínekre, akkor biztosan megmenekül az 5 gyalogos, de ő meg fog halni. A kérdés: hogyan döntesz?

HA DÖNTÖTTÉL CSAK UTÁNA OLVASD EL A MAGYARÁZATOKAT!

Az emberek többsége az első ábránál azt választotta, hogy feláldozná a munkást, viszont a második hídasnál már csak nagyon kevesen löknék a villamos alá a munkást.

A kérdés az, hogy miért?
Mialatt az elsőnél csak közvetve mutatkozik meg a döntésed a váltó átállításával, addig a második esetben már a két kezeddel járulsz hozzá az eseményekhez, amit morálisan már a legtöbb ember nem tud elfogadni és elítéli, hiába mentene meg mégis 5 embert.

Ha további pszichológiai kísérletek is érdekelnek, akkor tarts velünk jövő hét kedden (Március 16-án) a “HÍRES PSZICHOKÍSÉRLETEK, AMIK MEGVÁLTOZTATTÁK A VILÁGOT” című online előadásunkon. Jegyek és további infók: https://bit.ly/3quLkJE